Home Novosti Nakon incidenta u Priboju: Vučić poslao poruku i obećanje Bošnjacima

Nakon incidenta u Priboju: Vučić poslao poruku i obećanje Bošnjacima

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić još jednom je Bošnjacima u Srbiji poručio kako je to i njihova zemlja i da se moraju osjećati komotno. Dodao je kako je uvjeren da će protiv policajaca iz Priboja, koji su pjevali šovinističku pjesmu o Srebrenici, biti poduzete odgovarajuće mjere.

Vučić je danas kazao da isto u Pančevu, kao nedavno u Sjenici, Pazaru i Tutinu – kaže Bošnjacima da je Srbija njihova zemlja, “jednako kao i moja”. Bit će apsolutno zaštićeni i bezbjedni, naveo je.

Na policiji je da preduzima odgovarajuće postupke, poručio je srbijanski predsjednik.

“Niko ne može misliti da je dobro i pametno da vrijeđate ili prijetite pripadnicima drugih naroda podsjećajući ih na ubistvo nevinih. Prosto ne postoji čovjek koji to može opravdati”, kazao je Vučić.

Što se tiče odnosa Srba i Bošnjaka, Vučić je istakao da se mora razumijeti da “jedni bez drugih ne možemo da živimo i ne možemo opstati”…

“Što prije shvatimo bolje je za jedne i za druge. Pročitao sam stotine reakcija i te reakcije nisu na ponos nikome, baš kao i ovi inicijalni događaji. Mržnja s jedne strane izaziv još veću mržnju s druge strane. To nikome nije donijelo dobro. Pozivam ljude da vode računa o svojim komšijama Bošnjacima, kao i Bošnjake da vode računa o Srbima”, jasan je bio prvi čovjek Srbije.

Kazao je da kada je nedavno bio u posjeti Sandžaku htio je svratiti u neke lokalne restorane, jer mnogo voli burek i ćevape, ali da su ga iz pratnje odgovarali jer se “tamo pjevaju pjesme Naseru Orići”?!

“Ja sam rekao meni je dosta pjesama. Jesam li počinio strašan grijeh ako sam otišao pojesti zeljanicu ili ćevap negdje”, upitao je Aleksandar Vučić.

Na kraju je Bošnjacima poručio da budu mirni jer im država garantuje sigurnost, a najavio je i sankcije za policajce iz Priboja.

“Danas sam čitao stotine pisama Bošnjaka i Srba i molim ih da razumiju da srbijanska država neće dozvoliti sukobe niti bilo čije ugrožavanje sigurnosti. I ponavljam poruku Bošnjacima – ovo je vaša zemlja i moraju se osjećati svoji na svome. Uvjeren sam da će nadležni, u skladu sa zakonom, poduzeti odgovarajuće mjere”, kazao je na kraju Aleksandar Vučić.