Home Novosti Nakon sankcija i parade za “dan RS-a”, Dodik putuje u Beograd na...

Nakon sankcija i parade za “dan RS-a”, Dodik putuje u Beograd na raport kod Vučića: Sastanak će se održati u vili građenoj za Tita

Sastanak dvojice lidera dolazi nakon turbulentnog postnovogodišnjeg perioda u kojem su članu Predsjedništva BiH uvedene sankcije.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, sutra će se sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Ova vijest potvrđena iz Dodikovog kabineta, a navedeno je da će se lider SNSD-a sa Vučićem sastati u beogradskoj vili “Mir” na Dedinju.

Sastanak dvojice lidera dolazi nakon turbulentnog postnovogodišnjeg perioda u kojem su članu Predsjedništva BiH uvedene sankcije.

Dodatno zaoštravanje političke i sigurnosne situacije u našoj zemlji prouzrokovale su provokacije širom manjeg bh. entiteta, a koje su se događale u sklopu proslave neustavnog “Dana RS-a”.

Vučić je, podsjećamo, prije nekoliko dana izjavio kako se ne slaže sa sankcijama koje su uvedene Miloradu Dodiku.

– Svim međunarodnim predstavnicima sam u lice rekao da je to katastrofa. Kažete kriv je Dodik, a što ste im uzeli šumarstvo i poljoprivredno zemljište. Objasnite mi po kom kriterijumu. Da li je Dodik uveo armiju, pošto ste rekli da je to najveća prijetnja. Uveli ste sankcije, a otimate entitetu RS stvari koje im po Dejtonskom mirovnom sporazumu pripadaju. Šta je smisao toga, pitam ih. Nikada neću reći ništa što bi Republici Srpskoj moglo da naškodi, izjavio je Vučić.

Inače, vila Mir, u kojoj će se sastati Dodik i Vučić, napravljena je u periodu bivše države, građena je za tadašnjeg predsjednika Josipa Broza Tita, koji međutim u nju nikada nije ušao.

Svoje posljednje dane na slobodi u tom objektu proveo je haški optuženik i bivši predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević.