Home Novosti BiH “Srbuj, Srbo, makar slamu tuk‘o” – Besim Spahić: Opčinjeni su Dodikom, kao...

“Srbuj, Srbo, makar slamu tuk‘o” – Besim Spahić: Opčinjeni su Dodikom, kao što su bili opčinjeni Miloševićem

Moram priznati da mi je sada tek do kraja jasno značenje ove poslovice, navodi Spahić

Besim Spahić, bivši načelnik Općine Zenica, osvrnuo se na svom Facebook profilu na aktuelna dešavanja u našoj zemlji, secesionističku politiku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegovih sljedbenika te neustavna djelovanja, od kojih je posljednje obilježavanje 9. januara kao “Dana Republike Srpske”.

Spahić u svome osvrtu ističe da, i pored upozorenja i Evrope i SAD da odustanu od secesionističkog i neustavnog djelovanja, jer to vodi u bijedu i siromaštvo, oni nastavljaju svoje.

– Upozoravaju ih da će biti obustavljeni grantovi i krediti, a što znači bijedu i siromaštvo. Dok ovo pišem stiže vijest da je EU obustavila finansijsku podršku od 125 miliona eura Bosni i Hercegovini. Milorad Dodik želi sve nas zajedno sa sobom povući u ambis. Ali bez obzira na sve, oni su opčinjeni Miloradom Dodikom, kao što su bili opčinjeni i Slobodanom Miloševićem – navodi Spahić na Facebooku.

Razlog tome, Spahić pronalazi u jednoj srpskoj poslovici koju je, kako kaže, čuo od svog prijatelja i saborca za BiH, a koja glasi: “Srbuj, Srbo, makar slamu tuk’o”!

– Od svoga velikog prijatelja i saborca za Bosnu i Hercegovinu, rahmetli Sadika Pivića sam čuo ovu poslovicu. Pitao sam ga šta to zapravo znači. Odgovorio mi je da to i tako govore njegove komšije pravoslavci iz tesličkog kraja sa kojima su imali i imaju komunikaciju. Moram priznati da mi je sada tek do kraja jasno značenje ove poslovice – navodi Spahić.

Ističe da kod Srba nikakve prijetnje i sankcije neće proći jer to nije prolazilo “ni kada su imali JNA i kada su sve što je ta armija posjedovala prigrabili sebi”.

– Tada smo mi, bh. patrioti, bosnoljubi, istinski rodoljubi, bili sto puta slabiji nego danas. Neka to znaju! Neka srbuju koliko hoće, neka “tuku” što hoće, to je njihov izbor. Nećemo dati našu državu i domovinu Bosnu i Hercegovinu! – zaključuje Besim Spahić u svojoj objavi.

(Oslobodjenje)