Home Novosti BiH Nakon što je psovala ispred Suda BiH, Sanja Vulić izmislila novu glupost

Nakon što je psovala ispred Suda BiH, Sanja Vulić izmislila novu glupost

Vulić nije zadovoljna odgovorima na poslanička pitanja koja je postavila

Sanja Vulić, zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, izjavila je da odgovori koje je dobila na svoja poslanička pitanja u vezi sa ročištem u Sudu BiH u postupku protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika 6. decembra, “pokazuju da se u toj pravosudnoj instituciji ne može očekivati pravda”.

Vulić je rekla da je razočarana odgovorom Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine na svoje pitanje u vezi sa ponašanjem sudskog policajca koji je “neprimjereno sjedio iza predsjednika RS i nepristojno se ponašao”

– U odgovoru ministra pravde Davora Bunoze navodi se da sudski policajac negira da je bio nepristojan, a nema potrebe da Ministarstvo pita njega kakav je bio, već je dovoljno da pogledaju snimak iz sudnice na kojem bi vidjeli neprofesionalno ponašanje, da nepristojno sjedi i, kako sam navela u pitanju, duva za vrat predsjedniku Republike Srpske, istakla je Vulić.

Ona je dodala da je generalno Zakon o sudskoj policiji štur, na svega šest stranica ispisan, i da je pravilnicima dato da sudskim policajcima upravljaju sudije

I nije čudo što mi kada dođemo na ročište predsjedniku Republike Srpske od svih tih silnih policajaca doživljavamo razne neprijatnosti, ponižavanja i omalovažavanja jer oni dobijaju naredbe od sudija koje su u tu postavili američka Ambasada, ambasador Michael Murphy i njemu slični, odnosno svi oni srbomrsci koji bi predsjednika Republike Srpske i sve nas ponovo u paketu da vrate u “Viktor Bubanj” navela je Vulićeva.

Prema njenim riječima, nije tačan ni dio odgovora da su sudski policajci sami reagovali kada su vidjeli da predstavnik OSCE-a u sudnici koristi mobilni telefon, već su to primijetili posmatrači.

– Da to nije istina najbolje potvrđuje snimak koji može da se traži od Suda, rekla je Vulić i kazala da su sudski policajci reagovali tek nakon što je ona na staklenu pregradu sale za posmatranje prislonila papir na kojem je ružem za usne napisala “OSCE telefon?” – i kucanjem po staklu privukla pažnju policajca.

Komentarišući odgovor Suda BiH na njeno pitanje o prisustvu predstavnika OSCE-a u sudnici na ročištu Dodiku, Vulić je rekla da je “iznenađena elementarnim nepoznavanjem pravilnika po kojima bi pravosuđe trebalo da radi”.

– Nije sporno što je predstavnik OEBS-a bio tu, jer oni po sporazumu iz 1996. godine imaju pravo da prisustvuju čak i tajnim suđenjima, već što Sud navodi da je to na osnovu Dejtonskog sporazuma, ne citirajući gdje to piše, navela je je ona.

Ona je konstatovala da “u Sudu ni ne moraju znati šta piše u Dejtonskom sporazumu kad slušaju američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja i njegovo tumačenje”.

– A mi svi znamo njegovo tumačenje – raspakivanje Opšteg mirovnog sporazuma za mir u BiH i unitarna BiH kao cilj, zaključila je Sanja Vulić.