Home Novosti BiH Naser Orić: Imali su sve moguće da nas porobe, a mi smo...

Naser Orić: Imali su sve moguće da nas porobe, a mi smo se goloruki suprotstavili

Komandant odbrane Srebrenice Naser Orić u Mostaru je govorio na tribini “Srbijanski progon branilaca RBiH”

Sala Centra za kulturu Mostar bila je večeras premala da primi sve one koji su došli da čuju komandanta odbrane Srebrenice Nasera Orića, na tribini pod nazivom “Srbijanski progon branilaca RBiH”. Kako je kazao na samom početku obraćanja, ranije o Hercegovcima nije toliko znao, no nakon što je sklopio neka od poznanstava zaključio je da su Hercegovci i Podrinjci isti, “imamo nam i istog smo kova, ne damo ispred sebe, a ostali, šta će, moraju nas trpjeti”.

Prisjetio se svog prvog dolaska u Mostar nakon rata, i osjećaja koji ga tada obuzeo, kao da je došao u Srebrenicu.

-Preko puta tadašnje zgrade Općine bio je bio kameni zid i na njemu je bila izrasla kopriva, odnosno žara, nije bio kamen na kamenu. Činilo mi se kao da sam u Srebrenicu ušao, sve je bilo razrušeno. Pola zgrade Općine je bilo srušeno, pola je bilo u daskama, sve je bilo improvizovano – prisjetio se Orić tadašnje situacije u najvećem gradu na Neretvi.

U Mostar je večeras došao , kako je kazao, da pokuša mladima prenijeti važnu istinu o historiji.

-Kada već institucije države BiH koji bi trebale širite istinu i baviti se ovim pitanjima, kojim se bavimo mi kao pojedinci, to ne rade, da mi kroz druženja pokušamo objasniti šta se zaista događalo u našoj bližoj prošlosti, da se ne zaboravi istina te da iznesemo neke zajedničke zaključke o minulim vremenima – kazao je Orić.

Naša javnost, ističe, nije dovoljno upućena, iz prostog razloga, jer nemamo instituciju koja se bavi tim pitanjima. Tačnije, kako je ustvrdio, “imamo ali je štura i samo se bave od plaće do plaće, a narod ne obavještavaju”. Orić je istaknuo kako bi večeras trebala s ovog mjesta krenuti inicijativa da se formira tijelo koje će se baviti isključivo ovim pitanjima. Prokomentarisao je i okupljanje i postrojavanje četnika u Višegradu.

-Kroz historiju gledano, svi ratovi su počinjali i završavali na Drini. Kada je u pitanju Ravnogorski pokret, to je samo jedan detalj u radu obavještajnih agencija iz Srbije i dokaz djelovanja jedne države na prostorima druge – zaključio je Orić.

Pričati o Srednjem Podrinju, dodaje, a ne spomenuti Kozarac, Stolac, Nevesinje, i druge dijelove BiH, je nepošteno.

-Mi, kao Bošnjaci, u tom vremenu i prostoru nismo imali ništa, a oni su imali sve. Imali su logistiku, JNA, sve moguće parametre da naprave državu, da nas porobe. Mi smo tako, goloruki se suprotstavili. Odradili što smo i kako smo znali i umjeli. Da li je bilo pravno, sudovi rade svoj posao, i ja ne ulazim u to niti bježim od njih – istaknuo je Orić.

Tribinu, na kojoj je uz Orića bio gost i Avdo Huseinović, organizovao je Gradski odbor Asocijacije mladih SDA Mostar. Predsjednik Asocijacije Alen Jaganjac je kazao kako je prvobitna zamisao bila organizirati tribinu u sklopu proslave Dana nezavisnosti, no zbog zauzetosti učesnika to nije bilo izvodljivo, pa su tribinu pomjerili, a glavna ideja je da na ovaj način daju doprinos obilježavanju tog važnog datuma za BiH.

-Uz to, želimo historijski kontekst priče staviti u prvi plan. Činjenica je da su borci, koji su se na pošten i pravedan način borili za BiH, često apostrofirani kao zločinci, i često ih se poistovjećuje sa agresorom na BiH – naglasio je Jaganjac.

Dodao je kako su Nasera Orića pozvali na tribinu jer je upravo on osoba koja je prošla golgotu i sve ono loše što se događalo u Srebrenici, ali i čitav proces u Haagu.

Izvor: Faktor