Home Novosti BiH NASTAVILI NEGIRATI GENOCID U SREBRENICI: Još se ne zna ko je postavio...

NASTAVILI NEGIRATI GENOCID U SREBRENICI: Još se ne zna ko je postavio bilbord “Nije bilo…Mi znamo” u Rogatici

Sramne poruke iz Rogatice…

Bilbord postavljen u Rogatici s natpisom “Nije bilo…Mi znamo!” je bez zakupa i neovlašteno postavljen na reklamnom objektu Metromedia Banja Luka, potvrđeno je za Birn iz ove agencije.

Iz agencije Metromedia su potvrdili da je u pitanju njihov reklamni prostor, ali da nije zakupljen od njih, niti su oni učestvovali u postavci plakata.

– Ovo je neovlašteno plaketiranje na našem reklamnom objektu koje je strogo zabranjeno i bit će prijavljeno nadležnom organu u Općini Rogatica – naveli su u odgovoru, kao i da će u najkraćem roku otkloniti nelegalno postavljen plakat, ograđujući se od poruke koja je postavljena.

Iz Općine Rogatica nisu odgovorili na upit do objave teksta o navedenom plakatu.

Fotografiju postavljenog bilborda u Rogatici je objavila Facebook stranica “Srcem za Srpsku” i ima blizu hiljadu lajkova i više od 500 komentara među kojima su i oni u kojima se negira genocid, a podijelilo ju je više od 70 osoba. Osobe koje su podijelile navedeni post su najvećim dijelom mladi ljudi koji na svojim profilima uglavnom izražavaju podršku Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), piše Birn.

Stranica “Srcem za Srpsku” aktivna je punih deset godina, prvenstveno kreirana pod nazivom SNSD info, ali je 4. maja 2016. godini preimenovana u današnji naziv.

Iste godine 14. maja organizovan je miting vladajuće koalicije u Banjoj Luci pod nazivom “Srcem za Srpsku”, predvođen SNSD-om. Glasnogovornik ove stranke Radovan Kovačević kaže kako Facebook stranica nema veze s tim skupom.

– Ja koliko znam to je stranica koja promoviše samo pozitivne vrijednosti Republike Srpske – rekao je Kovačević, negirajući da zna da je na njoj objavljena slika bilborda.

Ovu stranicu prati blizu 25 hiljada ljudi, a na njoj se objavljuju sadržaji iz drugih medija, uglavnom sa RTRS-a. Dijeljen je i sadržaj sa zvanične stranice SNSD-a u znak podrške. Na upit Birn-a, iako su zaprimili poruku, nije odgovoreno.

Šta kažu negatori

Birn je stupio u kontakt sa nekoliko osoba koje su negirale genocid u komentarima i dijelile fotografiju bilborda, a koje su u odgovorima na upit potvrdile negiranje.

Aleksa Davidović iz Zvornika je na svom Facebook profilu podijelio ovu objavu, te u komentaru na pitanje “čega nije bilo”, napisao “genocida”.

On je na upit Birna zašto negira genocid kazao da “sve žrtve treba poštovati, ali da je u Srebrenici bio zločin kao što je bio i u Kravici”, navodeći “dokaze” Međunarodne komisije koja je predstavila manji broj žrtava nego je ukopano u Potočarima.

– Na kraju Inzko ponovo nameće neka pravila iliti zakone gdje se Srbi ponižavaju i proglašavaju genocidnim narodom, a ustvari su najviše baš Srbi ispaštali. I očekuje se da mi to prihvatamo, to jest da prihvatamo šta god nam stranci kažu po cijenu da nas ponize kao što nikada niko nije bio ponižen – odgovorio je Davidović.

On je mišljenja da se prihvatanjem izvještaja Nezavisne komisije dokazuje da u Srebrenici nije bilo genocida. Tvrdi da on genocid ne negira, “jer se dokazano nije desio”, a o posljedicama ne razmišlja, dodajući da ovaj zakon zabranjuje slobodu govora.

– Taj nametnuti i nelegitiman zakon u RS-u niko ne priznaje, ne postoji, tako da nisam svjestan posljedica nečega čega nema – kazao je on.

Komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji, koju je formirala Vlada RS-a, objavila je izvještaj na više od 1.000 stranica, koji sadrži 11 poglavlja. Glavni zaključak koji se navodi u izvještaju jeste da u Srebrenici nije počinjen genocid te da je stvarni broj njegovih žrtava upola manji od broja koji se navodi u presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) izrečenim za genocid u Srebrenici.

Birn je ranije provjeravao koliko se ključni navodi iz ovog izvještaja razlikuju od činjenica utvrđenih tokom velikog broja suđenja. Niz stavova navedenih u ovom dokumentu protivi se zaključcima donesenim u više presuda Haškog tribunala, iako se komisija u radu poziva na ove presude.

Presudama je utvrđeno da je u Srebrenici u julu 1995. godine tokom počinjenja genocida ubijeno više od 7.000 pretežno muškaraca i dječaka, a prognano više od 40.000 žena, djece i staraca.

Do sada su UN-ov Sud u Haagu i sudovi na Balkanu osudili ukupno 48 osoba na više od 700 godina zatvora, te pet doživotnih kazni za zločine u Srebrenici. Posljednji osuđeni na doživotnu kaznu zatvora je bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić.

Prijave online objava

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo je krajem jula ove godine izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH) i bivša tužiteljica Državnog tužilaštva Biljana Simeunović mišljenja je da se sve može prijaviti, pa i online objave.

– To je opet nova stvar za tužioce, ali u svakom slučaju sve se to može prijaviti, pa će tužilac cijeniti šta jest, a šta nije. Na kraju krajeva možda bi se trebalo znati ko je osumnjičen, ko prijavljen, pozvat kao svjedoci, to ne znam ni ja dok ne počnu sa primjenom – rekla je ona.

Ona je objasnila da je ovo nova praksa za tužioce, jer se tužilaštva u BiH nisu susretala do sada sa ovakvim slučajevima.

Iz Tužilaštva BiH je odgovoreno da je do sada formirano ukupno 29 predmeta koji se tiču negiranja genocida, a da više detalja i informacija o postupanju ne mogu davati u ovom trenutku.

Nemanja Čekić podijelio je također objavu sa stranice “Srcem sa Srpsku” napisavši u opisu da “nije bilo genocida”. On je, prema informacijama s Facebook profila iz Novog Sada, ali na fotografijama s ove društvene mreže je označen u gradovima BiH.

Na upit Birn-a kazao je da njegovi roditelji, odnosno djed i baka vode porijeklo iz BiH, te da mu je mnogobrojna rodbina i danas u RS-u. On je za podijeljeni post i bilbord “Nije bilo… Mi znamo!” kazao da mu je poznato njegovo značenje.

– Poruka je da genocida nije bilo, naravno – rekao je on na pitanje da li mu je poznato značenje poruke sa bilborda.

On je mišljenja da je dopuna krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida “skaradna”.

– Problem je što su mnogi Srbi osuđeni i za ono što nisu učinili dok se oni drugi protiv kojih ima toliko dokaza šetaju slobodni – kazao je Čekić.

Čekić je na svom Facebook profilu postavio fotografije s bivšim oficirom Vojske RS-a Vinkom Pandurevićem, kojeg je Haški tribunal pravosnažno osudio na 13 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici, kao i sa Slavkom Aleksićem pripadnikom Ravnogorskog pokreta, kojem se trenutno sudi na Sudu BiH za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.