Home Novosti BiH NATO stavlja BiH “pod svoje”, obećao snažnu zaštitu…

NATO stavlja BiH “pod svoje”, obećao snažnu zaštitu…

Parlamentarna skupština NATO-a usvojila je rezoluciju kojom se vlade članica i parlamenti tog vojnog saveza pozivaju da pojačaju podršku ranjivim partnerima – Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji.

U rezoluciji, koja nosi naziv “Pogodni za svrhu u novoj strateškoj eri”, Skupština je ponovo potvrdila stalnu podršku nacionalnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, Gruzije, Moldavije i Bosne i Hercegovine.

– Pozivamo vlade i parlamente članica Alijanse da pojačaju podršku ranjivim partnerima BiH, Gruziji i Moldaviji, kako bi im se pomoglo da izgrade integritet i otpornost, razviju kapacitete i zadrže političku nezavisnost, te da se nastavi podrška euroatlantskoj integraciji BiH i Gruzije, kaže se u rezoluciji u kojoj se izražava nepokolebljiva podrška politici otvorenih vrata NATO-a i euroatlantskim integracijama ove tri zemlje.

Parlamentarna skupština NATO-a takođe poziva države članice i na snažniji angažman, te jačanje kapaciteta za mogućnost intervencije na Balkanu, kao i u području Mediterana.

Vojni analitičar i kolumnista Oslobođenja Đuro Kozar smatra da je jako dobro što se Sjevernoatlantski savez “brine za BiH, što želi preventivno djelovati i što na sve moguće načine nastoji osujetiti bilo kakve napade na stabilnost, teritorijalnu cjelokupnost i integritet BiH”.

– Ne sviđa mi se, međutim, termin ranjiva kategorija iako BiH jeste u takvoj situaciji, ali je ovdje EUFOR i puno sigurnosnih agencija, te OSBiH.

BiH jeste na osjetljivom geostrateškom položaju, ali nije ranjiva i neće ni biti i pored toga što pojedine grupe i pojedinci nastoje da neostvarene ratne ciljeve ostvaruju u miru.

Ja sam za funkcionalnu BiH, što znači da organi na nivou države rade onako kako je to Ustav odredio, kaže Kozar.

Na pitanje koliko je usvajanje NATO-rezolucije važno u vrijeme kada secesionisti ne miruju, a pitanje Kosova ponovo dospijeva u žižu interesovanja, Kozar odgovara da su bilo kakva upoređivanja Kosova i BiH ne samo neracionalna nego i opasna.

(Oslobođenje Foto:Arhiv)