Home Novosti BiH OVO JE DAN ODLUKE ZA KOSOVO: Glavni pregovarači Beograda i Prištine u...

OVO JE DAN ODLUKE ZA KOSOVO: Glavni pregovarači Beograda i Prištine u Briselu s bivšim visokim predstavnikom u BiH…

Po povratku iz Brisela šef kosovske vlade Albin Kurti je saopćio da odlaže početak izricanja novčanih kazni na 48 sati nakon što je to od njega zatražila američka strana koja je poput EU izrazila razočarenje što lideri Kosova i Srbije nisu uspjeli da se dogovore sa visokim predstavnikom EU o rješenju aktuelne krize na Kosovu.

Glavni pregovarači Srbije i Kosova boravit će 23. novembra u Briselu gdje će se sresti sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog i bivšim visokim predstavnikom u BiH, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih evropskih izvora.

Prema saznanjima RSE Petar Petković iz Beograda i Besnik Bislimi iz Prištine su potvrdili učešće na susretu sa Lajčakom. Međutim, ostaje nejasno da li će se oni odvojeno sastati sa specijalnim predstavnikom za dijalog ili će doći i do zajedničkog sastanka.

Glavni pregovarači dolaze u evropsku prijestolnicu samo dva dana nakon neuspjele runde dijaloga na najvišem političkom nivou sa evropskim zvaničnicima u Briselu.

Za krah susreta koji je održan 21. novembra domaćin visoki predstavnik EU Josep Borrell je odgovornost prebacio na premijera Kosova Albina Kurtija.

Kosovske vlasti su bile najavile za 21. novembar početak izdavanja novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskim registracijama. EU i SAD su u više navrata tražili od zvanične Prištine da odluku odloži na deset mjeseci, što su kosvske vlasti odbile.

Međutim, po povratku iz Brisela šef kosovske vlade Albin Kurti je saopćio da odlaže početak izricanja novčanih kazni na 48 sati nakon što je to od njega zatražila američka strana koja je poput EU izrazila razočarenje što lideri Kosova i Srbije nisu uspjeli da se dogovore sa visokim predstavnikom EU o rješenju aktuelne krize na Kosovu.