Home Novosti “NE SAMO DA NEĆE POMOĆI NEGO MOŽE I NAŠTETITI HRVATIMA U BiH…”:...

“NE SAMO DA NEĆE POMOĆI NEGO MOŽE I NAŠTETITI HRVATIMA U BiH…”: Nakon izjave koja je uzburkala duhove, Milanoviću stigao odgovor sa Pantovčaka, zvao ga i Stoltenberg!?

Predsjednik RH Zoran Milanović jučer je, uoči odlaska na samit NATO-a u Bruxelles, upozorio kako postoje pritisci da se u zajedničkoj izjavi, u kojoj bi trebala biti spomenuta i Bosna i Hercegovina, ne spomene Dejtonski sporazum, odnosno pitanje jednakopravnosti triju naroda u toj državi. “Neke zemlje ne žele spominjanje Daytonskog sporazuma.”

– Morat ću o tome razgovarati na summitu, inače nećemo dati suglasnost na završnu deklaraciju, jer nas se tretira kao sitan kusur. Netko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominje Daytonski sporazum i tri konstitutivna naroda.

Kao da je deklaraciju pisala nevladina udruga iz Sarajeva. Ne mislim se vratiti u Zagreb s tim. To pokazuje kakve planove za BiH imaju neki međunarodni krugovi, to preko Hrvatske neće proći – rekao je Milanović.

Iz Banskih dvora jučer su ponavljali da je Vlada RH svakako za uvrštavanje BiH u završnu izjavu samita te da je dogovoreno da će se u dokumentu naći i Dayton i reforma izbornog zakonodavstva BiH, koja bi trebala zaštiti politička prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Ističu, ipak, da nije riječ o sudbonosnom dokumentu koji će znatno utjecati na položaj BiH Hrvata, a Milanovićev istup komentiraju kao predstavu koja Hrvatima u BiH ne samo da neće pomoći nego im može i naštetiti. Milanovića je nakon izjave, doznaje „Večernji list“, nazvao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg te su razgovarali o BiH.

(SB)