Home Novosti BiH NEBOJŠA RADMANOVIĆ UZBURKAO DUHOVE: „Bošnjaci žele u NATO zbog borbe za nacionalni...

NEBOJŠA RADMANOVIĆ UZBURKAO DUHOVE: „Bošnjaci žele u NATO zbog borbe za nacionalni identitet, za neku fiktivnu državu KOJE NEMA…“

U intervjuu za “Glas Srpske” Radmanović otkriva nove detalje iz dokumenta koji je i dalje zaključan u Predsjedništvu BiH, ali o čijem sadržaju je vrh SNSD-a informisao lider stranke Milorad Dodik. Radmanović tvrdi da je ovaj dokument posljedica kompromisa na kojem mora da počiva BiH.

– Program reformi koje je usvojilo Predsjedništvo nije Godišnji nacionalni plan (ANP). Nije ni sličan tome – ističe Radmanović.

Šta znači to da nije sličan? Da li su stvari uopštene ili pojednostavljene, da li je nešto izbačeno? Jasno je da je ključna ta rečenica u kojoj se kaže da dokument ne prejudicira članstvo u NATO-u, ali koje su još razlike?

To je važna rečenica jer ANP prejudicira sve suprotno od onog što je navedeno u Programu reformi i tačno govori o koracima. Stavlja u igru Pregled odbrane koji je potpuno loš, a toga u Programu reformi nema. Zato je važna ta rečenica u kojoj se ne prejudicira članstvo u NATO, jer onda nema ni članstva u MAP-u. Nigdje se ne spominje MAP. Ovdje nema riječi o tome.

Da li se pominje vojna neutralnost?

Mislim da ne. Nije to vrsta dokumenta u kojem bi se to moglo pomenuti. To bi izazvalo drugu vrstu reakcija. Ako bismo mi na tome insistirali, to bi proizvelo kontrapriču. Ovdje se tražilo da se dođe do onoga što je svima prihvatljivo.

A o čemu će odlučivati Predsjedništvo i Parlament ako se BiH ne kreće NATO putem?

Nije se odustalo do saradnje sa NATO-om. Ostavlja se mogućnost da se eventualno dogodi neka druga situacija. Dalje, važna razlika u odnosu na ANP je u sistemu reformi. Ne govori se o famoznih dva odsto BDP koje treba izdvajati za Oružane snage. Nema te ključne rečenice o dva odsto koja pritišće i druge zemlje. Nema ništa o reformi policije, koja je bila važna u ANP-u. Sve je dovedeno u kontekst dvadesetak stranica reformi koje bi inače radili i da nema NATO-a. Lično mislim da je ovo dobro za sve u BiH jer su politički krugovi u Sarajevu shvatili da neće dobiti ništa ako budu insistirali na ANP-u. To i jeste BiH, svi moraju popuštati.

Iz Srpske su stizale izjave da nikakav papir neće biti upućen u NATO. Da li je to bio svjesno maksimalistički stav koji je na kraju malo popustio?

Neki papir je morao biti upućen. Došlo se u fazu da moramo nešto reći kada je ta priča u pitanju. A ako želite nešto da dogovarate na nivou BiH, morate praviti kompromise, ali se moramo naviknuti da oni ne budu na štetu bilo koga. Ovo jeste optimalno rješenje. Da je usvojen ANP, bilo bi na našu štetu, da nije bilo ništa bilo bi na štetu onih koji hoće u NATO. I ne treba to kriti, predstavnici dva naroda žele u NATO.

Da li je moguće da iz Brisela, kada taj papir stigne, poruče: Da, to je ANP, slijedi aktivacija MAP-a?

Ne vjerujem. To bi napravilo probleme.

Zar nisu već napravili probleme porukom da će aktivirati MAP u decembru prošle godine? Skloni su takvim potezima.

Jesu. Zato smatram da problem nastaje u Sarajevu pa nam dolazi preko Brisela. Nije nemoguće da se to desi, ali to ne treba nikome. Jer jasno je šta može proći, a šta ne. Izjave da se ovaj dokument ne zove ANP, a jeste ANP su glupe. To asocira da neko razmišlja i na taj način kako vi pitate. Ali takav potez ne bi imao nikakvo dejstvo.

A realno, i ne morate provoditi te reforme?

Može i tako da se gleda. Ali, većina onog što je tu rečeno nama i odgovara da bude sprovedeno.

Zašto je dokument pod ključem?

To biste morali da pitate članove Predsjedništva. Dodik je želio da to damo poslanicima, ali odluka Predsjedništva je da to bude objelodanjeno kad bude poslato u Brisel. Mi smo ispričali skoro sve što ima pa se ne vidi zašto je praktično pod ključem, ali takva je odluka. Ali možda je to dobro zbog ubrzanja procesa formiranja Savjeta ministara.

Možda samo zbog toga, ali zbog svega drugog nije jer je otvoren prostor za razna tumačenja i optužbe. Kako je moguće da svi osim SNSD-a tvrde da je to aktiviranje MAP-a?

U Sarajevu su političari rekli da je to nastavak puta u NATO, ovdje u Banjaluci smo rekli da nije. Pokušao je Dodik da nama i koalicionom partnerima objasni o čemu se radi iz čega smo shvatili sve ovo što govorim. Nema tih koraka i zato smo jedinstveni, osim opozicije koja nije ni glasala za vojnu neutralnost. Oni lutaju, ne snalaze se uopšte.

NATO je prije godinu dana uputio poruku BiH da želi da aktivira MAP, iako jedan uslov iz Talina, knjiženje vojne imovine, nije bio ispunjen. Kome se i zašto žurilo?

Neko je u Sarajevu procijenio da je vrijeme da se napravi odlučan iskorak ka članstvu u NATO i na relaciji Sarajevo-Brisel došlo do toga da se pozove na dostavljanje ANP-a. Za neke sarajevske krugove bilo važno da se to završi. Nije tako završeno i dobro je što nije.

Da li je to bio pokušaj da BiH preko noći bude uvučena u NATO? Ili je u pitanju borba protiv ruskog uticaja?

NSRS je donijela rezoluciju o vojnoj neutralnosti. To je neutralnost i prema NATO i prema istočnim varijantama. Taj signal iz Brisela je značio da neko želi da požuri prije nego što se situacija u vezi sa rezolucijom stabilizuje. Istovremeno, imamo stav Zapada o, kako oni kažu, pogubnom uticaju Rusije na ovom prostoru. Tu sigurno jesu razlozi za žurbu. Jer potpuno je nebitno NATO-u da zbog vojnog aspekta uključi BiH. Svakako smo okruženi zemljama koje su u NATO, a nemamo ni pretjerano sposobnu vojsku.

Stav Hrvata u BiH je jasan. Na putu za NATO prate maticu. Zašto Bošnjaci toliko žele u NATO?

To je pitanje za širu analizu o borbi Bošnjaka za nacionalni identitet, za neku fiktivnu državu koje nema, za neku hiljadugodišnju priču i odatle bi se mogli izvoditi zaključci. Put prema NATO-u je počeo kada je Turska bila druga ili treća po važnosti članica te alijanse.

Konačno počinju da rade zajednički organi. Da li je inicijativa za izmjene Poslovnika Predstavničkog doma koju su pokrenuli PDP i SDS na neki način isprovocirala dogovor o formiranju Savjeta ministara?

Nije. Nama je bio interes da radi Savjet ministara. Svima je odgovaralo pokretanje ovog pitanja osim pojedincima koji pet godina sjede u Savjetu ministara, bez podloge u glasovima. Nije ključ bila inicijativa, ona se rodila u ko zna čijim glavama, a za mene je potpuno zaprepašćujuće da su četiri poslanika iz RS to pokrenula. Oba lidera partija razumiju odlično da je to udar na ravnopravnost koji može da ima posljedice. Da je tako pokazuje potpuna podrška svih iz FBiH osim HDZ-a BiH tom prijedlogu. Naš prijedlog za sastav komisija jeste isprovociran. Ali ne i formiranje Savjeta ministara.

Ministri

Da li će sve tri ministra dati SNSD dok zamjeničke pozicije pripadaju koaliciji?

Osnovna ideja je da tri ministra budu iz reda SNSD-a, a tri zamjenika iz reda partnerskih stranaka. Mislim da je to skoro usaglašeno. Ali tu nisu sva imena dogovorena.

(SB)