Home Novosti BiH Nedemokratske mjere: Schmidt će biti saslušan pred Komitetom EP-a

Nedemokratske mjere: Schmidt će biti saslušan pred Komitetom EP-a

Visoki predstavnik Christian Schmidt će, nakon nametanja odredbi Ustava FBIH, biti saslušan pred Komitetom za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

Objavila je ovo Zastupnica u Evropskom parlamentu Tineke Strik.

– Upravo potvrđeno: na naš zahtjev, Christian Schmidt će se pojaviti pred Komitetom za vanjske poslove Evropskog parlamenta kako bi razjasnio razloge svoje nedemokratske mjere, napisala je Strik.

Podsjetimo, ona je ranije objavila da uz široku koaliciju od preko 25 predstavnika iz Evropskog, njemačkog, holandskog i francuskog parlamenta, pozivaju OHR da opozove svoje nedavne izmjene izbornog zakona.

– Do takvih učinkovitih reformi treba doći kroz demokratski proces, a ne nametanjem od strane OHR-a – poručila je Strik i dodala:

– Bonske ovlasti treba koristiti sa velikim integritetom i proporcionalnošću. Njihovo korištenje na dan izbora pokazuje potpuni izraz nepoštovanja prema građanima koji su iskoristili svoje demokratsko pravo. Ovim postupkom narušen je ugled OHR-a kao institucije, koja je i danas, nažalost, prijeko potrebna u BiH – stoji u ranijoj reakciji Strik objavljenoj dan nakon Schmidtove odluke.

(Vijesti.ba)