Home Novosti Negiranjem zla u Srebrenici sije se sjeme za neko novo zlo

Negiranjem zla u Srebrenici sije se sjeme za neko novo zlo

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović poručio je u četvrtak kako sjećanje na Srebrenicu nije mržnja ni protiv koga, već istina.

Podvukao je kako je pogrešno to što neki, koji bi trebali reći istinu, sjećanje na Srebrenicu interpretiraju kao napad na svoj narod.

Josipović je bio jedan od učesnika današnje konferencije u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari koja je upriličena povodom pokretanja Liderske inicijative za Srebrenicu.

Na samom početku obraćanja Josipović je istakao kako je veoma važno to što su međunarodni sudovi presudili da je u Srebrenici počinjen genocid, odnosno da nije riječ o političkoj konstrukciji, da nije riječ o nekakvoj akciji kojom bi se možda, na neki način, kreirala slika o ratu i budućnosti BiH, nego da je zaista riječ o nečemu što je objektivan, istinit i važan pogled na prošlost, a i putokaz kako budućnost ne smije izgledati.

‘Sjećanje mora biti univerzalno’

“Kada je na području bivše Jugoslavije kretalo zlo, malo ko je to u međunarodnoj zajednici htio priznati. Zlo je trajalo dugo i praktično do samog kraja je bilo onih koji nisu bili spremni reći ‘sad je dosta’. Srećom, zlo je završilo, međutim oni koji negiraju genocid, oni koji negiraju što se desilo i kakvo je zlo bilo u Srebrenici, zapravo siju sjeme za neko novo zlo i neku novu zlu budućnost“, poručio je Josipović, prenijela je Anadolija.

Dalje je naveo kako je od iznimne važnosti reći da sjećanje na Srebrenicu nije, nikako neće i ne smije imati neki dnevnopolitički cilj, ne smije biti u funkciji bilo koje politike, stranke svjetonazora ili vjere. Ono, kako je kazao, mora biti univerzalno.

“Genocid nije zločin smo protiv onog naroda protiv kojeg je počinjen, a počinjen je protiv bošnjačkog naroda u BiH, genocid je zločin protiv cijelog čovječanstva, upravo tako ga treba i tretirati. Mislim da je zato jako važno da svi mi šaljemo tu poruku – mržnja i zločin nisu dio čovječnosti, nisu dio civilizacije, nisu dio čovjeka kakvog mi vidimo da bi trebao biti”, rekao je Josipović.

“Sjećanje na Srebrenicu nije mržnja ni protiv koga, to je istina. To je istina za koju je najgore to što neki, koji bi trebali reći istinu, da su neki imenom i prezimenom počinili taj strašan zločin, to interpretiraju kao napad na svoj narod. To nije istina. Upravo je istina glavni alat pomirbe, glavni alat toga da živimo onako kako treba, zajedno, u harmoniji, u svojim državama, ali zajedno, nadam se, sutra u Evropskoj uniji, svjesni toga da je prošlost bila teška i da moramo učiniti sve da se ne ponovi”, dodao je.

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo iz Srbije Nataša Kandić rekla je da je „sada bitno da jače i prisutnije pokušamo da presuđene činjenice promovišemo i da ih stalno predajemo mladim generacijama“.

‘Predavati mladim generacijama’

Govoreći putem video-linka, Kandić je kazala da je propušten jedinstven trenutak 1. juna 2005. godine kada je tužilac Jeffrey Nice tokom suđenja Miloševiću pustio dio snimka strijeljanja šest muslimana iz Srebrenice, a iste večeri je taj snimak u cijelosti pustila nezavisna televizija u Beogradu.

Tada je, rekla je Kandić, “Srbija bila na strani žrtava”.

“Nikada se to više nije dogodilo. Ispušten je taj važan trenutak, najvećim delom zbog vlasti koja nije imala sluha da to podrži, već uzvratila stavom da je zločin počinila grupa koja nema veze sa državom. Otada, do danas, mi u Srbiji imamo negiranje i stalno uslovljavanje na druge žrtve ako postoji sećanje na srpske žrtve”, navela je Kandić.

Zbog toga, ocijenila je da je sada bitno da jače i prisutnije pokušamo da činjenice koje su presuđene promovišemo i stalno predajemo mladim generacijama.

“Zato je važno da je Memorijalni centar Srebrenica kreirao i što će ubuduće stalno razvijati arhivu, jer bez arhive nema mogućnosti da mlade generacije uključujemo”, dodala je.

(Vijesti.ba / AlJazeera)