Home Novosti BiH (VIDEO) Novi film Avde Huseinovića „USPORENI GENOCID-ŠTO NO NEMA OD DRINE VEDRINE“

(VIDEO) Novi film Avde Huseinovića „USPORENI GENOCID-ŠTO NO NEMA OD DRINE VEDRINE“

TV Hayat 11.jula 2021. Sa početkom u 21 sat, premijerno će prikazati novi dokumentarni film autora Avde Huseinovića „USPORENI GENOCID-ŠTO NO NEMA OD DRINE VEDRINE“.

Film na osnovu velikog broja relevantnih dokumenata, prikazuje kako je periodu od 01.aprila 1992. do 16.aprila 1993. i proglašenja Srebrenice sigurnom zonom UN-a, na području srednjeg i donjeg Podrinja i regije Birča, ubijeno oko 8.000 Bošnjaka sa područja opština Bijeljina, Zvornik, Bratunac, Srebrenica i Vlasenica, o čemu se danas rijetko govori.

U Srebrenici je tokom 1992. i 1993. godine izvršen „usporeni genocid“, rekao je Diego Arija, ambasador Venecuele pri Ujedinjenim narodima od 1991. do 1993. godine, pred tribunalom u Hagu 5. decembra 2005. godine. Ambasador Aria je bio inicijator i šef delegacije Vijeća sigurnosti UN-a, koja je u aprilu 1993. godine posjetila Srebrenicu.

Vlada Republike Srpske u februaru 2019. imenovala je članove Međunarodne komisije „za stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995.“ s ciljem da negiraju genocid nad Bošnjacima, da ga predstave kao lokalni zločin i da historijsku istinu okrenu u drugom pravcu, po kojoj su bosanski Srbi u srednjem Podrinju bili žrtve navodnih masovnih zločina od strane pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Ovo je film koji argumentovano demantuje rezultate pomenute Međunarodne komisije i prikazuje da je po dosadašnjim rezultatima istraživanja, na području od Srebrenice do Bijeljine, od aprila 1992 do aprila 1993. ubijen približan broj Bošnjaka koliko ih je ubijeno i tokom izvršenja genocida u sigurnoj zoni Ujedninjenih nacija Srebrenica, u julu 1995.

(SAFF)