Home Novosti BiH Nenad Čanak: “Schmidtova odluka bi bila pokušaj legitimizacije etničkih čišćenja”

Nenad Čanak: “Schmidtova odluka bi bila pokušaj legitimizacije etničkih čišćenja”

Prema njemu, najstrašnija posljedica je potpuno ukidanje mogućnosti političke vidljivosti onih naroda koji su zbog etničkih čišćenja i r@tnih zl0čina postali manjina na tim prostorima, kao i Jevreja i Roma.

Nenad Čanak predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) uputio je danas kritiku na najavljeni prijedlog izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini i ocijenio da je to pokušaj legitimizacije i legalizacije posljedica etničkih čišćenja i ratnih zlč0ina koji su počinjeni u toj državi tokom rat0va iz devedesetih godina 20. vijeka.

“To je pokušaj legitmizacije i legalizacije stanja u Bosni i Hercegovini proizvedenog ratom, čime se etnička čišćenja i nepojamni r@tni zl0čini zapravo predstavljao kao nešto što je oportuno i korisno”, izjavio je Čanak.

Citirao je Omera Berbića, gradskog vijećnika iz Tuzle, koji je optužio visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da predloženim izmjenama zakona sprovodi “politički gen0cid nad Bosancima”.

“Ovakva mjera je pucanj u nogu građanima koji se osjećaju kao Bosanci. Iz nemogućnosti da Bošnjaci biraju Hrvate, Hrvati Bošnjake te iz već poznate nemogućnosti da biramo ljude i građane, ovo je samo temelj za potpuni nacionalni raspad i etabliranje velike Srbije i velike Hrvatske. Ova mjera je pucanj u noge Bosancima kao ideji i konceptu te je pitanje da li ćemo se ikada oporaviti”, citirao je Čanak Berbića.

Berbić je poručio Schmidtu da takve izmjene Izbornog zakona “predloži u Bundestagu za pokrajine Bavarske ili Berlina, a Bosne neka se mani”.

“Što bi rekao Abudlah Sidran, nemam ništa protiv velike Srbije i Hrvatske, ali neka ih prave na sprat. Kao da gen0cid nad Bošnjacima nije bio dovoljan, sada se nudi gen0cid i nestajanje Bosanaca i Bosne i Hercegovine kao naše jedine države”, rekao je Berbić.

Previous article“Najcrnji šovinisti”: Denis Bećirović ima poruku za Milorada Dodika
Next articleKARUP DRUŠKO: 92. Smo rekli NE Tuđmanu i Miloševiću, 30 godina kasnije NE kažemo Schmidtu!
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.