Home Novosti BiH NESVAKIDAŠNJI PODUHVAT: Nisvet i Nađa prije više od mjesec dana krenuli pješice...

NESVAKIDAŠNJI PODUHVAT: Nisvet i Nađa prije više od mjesec dana krenuli pješice iz Pariza u Srebrenicu

Dizdarević je istakao da su imali dosta problema u putu zbog kišovitog vremena i povreda, ali da im je najvažnije da stignu u Srebrenicu na obilježavanje godišnjice genocida

Cazinjanin Nisvet Dizdarević krenuo je prije više od mjesec dana pješice iz Pariza u Srebrenicu na obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima 11. jula u tom bosanskohercegovačkom gradu.

Nisvetu se u ovom humanom poduhvatu 28. aprila pridružila i Nađa Mazalović te su nakon stotina pređenih kilometara u utorak poslijepodne bili na putu prema Grazu u Austriji.

Mazalović je zbog povrede noge morala u jednom momentu odustati od puta, ali se oporavila i nastavili su ovaj nesvakidašnji i hrabri poduhvat.

Dizdarević je istakao da su imali dosta problema u putu zbog kišovitog vremena i povreda, ali da je najvažnije da stignu u Srebrenicu na obilježavanje godišnjice genocida.

“Bilo je raznih poteškoća, vremenski uslovi su nam otežali put, ali sada moramo ubrzati i važno je da 6-7. jula budemo u Nezuku. Zato moramo ubrzati. Trenutno smo na putu prema Grazu. Prošlo je više od mjesec kako smo krenuli na put“, kazao je Dizdarević, javlja Anadolija.

Ističe kako, zavisno od vremenskih prilika, dnevno prepješači i više od 60 kilometra, dodajući da “nema stajanja jer je cilj ovog poduhvata odati počast žrtvama genocida u Srebrenici kako se nikada više ne bi ponovio.”

Kako je kazao, tokom cijelog puta često su ih susretali ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji žive u dijaspori i koji su im nudili pomoć i podršku kako bi im olakšali ovo zahtjevno putovanje.

Nisvet Dizdarević i Nađa Mazalović na put su krenuli bez bilo kakve pratnje i bez logističke podrške.

Dizdarević ističe kako se teško može javljati na telefonske pozive jer koristi solarni punjač, a posljednjih dana sunca nije bilo dovoljno jer je kiša padala nekada tokom cijelog dana.

“Trebam samo zdravlja i snage. Dragi Allah će dati, nadam se, da izdržim. Drugo ništa“, kazao je Dizdarević, dodajući da ne želi nikakav publicitet oko odluke da pješači iz Pariza u Srebrenicu jer sve ovo, kako je rekao, radi zbog žrtava genocida.

Udaljenost između Pariza i Srebrenice kopnenim putem iznosi oko 1.850 kilometara.

Ove godine obilježava se 28. godišnjica genocida nad Bošnjacima “Slobodne zone UN-a” Srebrenica koji je izvršen 11. jula 1995. godine.

Previous articleDRAGAN ČOVIĆ PONOVO UZBURKAO DUHOVE: Pogledajte šta je lider HDZ-a BiH rekao o izboru Željka Komšića, bošnjačkim političarima i odnosu s visokim predstavnikom…
Next articleVELIKO SRCE PJEVAČICE/ Marija Šerifović želi pomoći pjevaču koji živi ispod mosta u Zenici: Da Mustafa dobije dom i mašnu
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.