Home Novosti BiH NEVIĐENA PANIKA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: “Ideološka braća Komšić i Nikšić HDZ-ov prijedlog...

NEVIĐENA PANIKA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: “Ideološka braća Komšić i Nikšić HDZ-ov prijedlog dočekali na nož…”

Komšić kaže kako je “za izborno područje C HDZ namijenio ćoravu kutiju, gdje 400.000 glasača glasa tek formalno, a njihovi glasovi ne utječu na ishod, što je sumrak demokracije. Rješenje je u ukidanju etničkog prefiksa, kako to sugeriraju i presude Europskog suda, a ne u dodatnoj etničkoj diskriminaciji”.

“HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona osigurava provedbu i presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH u predmetu ‘Ljubić’ i omogućava svima da se kandidiraju i da glasaju za koga žele – kandidata za bošnjačkog ili hrvatskog člana Predsjedništva i istovremeno da izabrani članovi Predsjedništva imaju legitimitet hrvatskih, odnosno bošnjačkih birača, pri čemu se svaki glas računa, a bošnjačka ideološka braća Željko Komšić i Nermin Nikšić dočekali su ga, očekivano, “na nož”, koristeći, u nedostatku argumenata, floskule o ‘krvnim zrncima’, ‘dodatnim etničkim podjelama’ i ‘trećem entitetu'”, piše Hrvatski medijski servis, neslužbeno glasilo Čovićevog HDZ-a.

Podsjetimo, HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona kritizirao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je kazao kako je on “ilustracija snova ove političke stranke”.

“Očekivano, prijedlog je ilustracija snova HDZ-a. Njime se ne implementira presuda ‘Sejdić – Finci’ niti ostale presude Europskog suda za ljudska prava. Prijedlog je, opet očekivano, utemeljen na diskriminatorskom etničkom principu izbornih jedinica”, kaže Komšić.

Komšić kaže kako je “za izborno područje C HDZ namijenio ćoravu kutiju, gdje 400.000 glasača glasa tek formalno, a njihovi glasovi ne utječu na ishod, što je sumrak demokracije. Rješenje je u ukidanju etničkog prefiksa, kako to sugeriraju i presude Europskog suda, a ne u dodatnoj etničkoj diskriminaciji”.

On kaže i kako je dojma da njima nije do rješenja i da ni sami nisu ozbiljni s ovim prijedlogom, jer imaju namjeru blokirati sljedeće izbore.

“Nisu se ni potrudili toliko da tehnički ažuriraju prijedlog”, zaključio je Komšić.

Lider SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je, pak, kako “je HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona za tu stranku neprihvatljiv”, jer je, kako tvrde, suprotan presudama Europskog suda za ljudska prava i europskoj demokratskoj praksi pošto se opet svodi na, kako je rekao, “brojanje krvnih zrnca”, antidemokratsku praksu etničkog ekskluziviteta, a usto uvodi nove podjele, odnosno ad hoc treći entitet”.

Nikšić poručuje da podršku za ovaj prijedlog traže drugdje.

“U nama po ovom pitanju imaju jasne protivnike”, izjavio je Nikšić.

(SB)

Previous articleZašto je Mladen Grujičić na bajramskom prijemu pio pivo? Ćamil Duraković: Ne možemo kao domaćini ustati i reći ‘Napolje’ ili ‘Nećeš piti alkohol’
Next articleMOŽDA SE NEKAD I TO DESI: “Izvještaj komisije RS-a o Srebrenici pokazuje da je vrijeme za…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.