Home Novosti BiH Niko nikada ovako snažno nije Hrvatsku osramotio: “Onaj ko slavi tzv. dan...

Niko nikada ovako snažno nije Hrvatsku osramotio: “Onaj ko slavi tzv. dan RS-a slavi i genocid nad Bošnjacima i Hrvatima”

Gjenero je prvi reagovao na Čovićevu posjetu Banja Luci, te je rekao da je to najveća Hrvatska diplomatska sramota. Čović vodi avanturističku politiku. Niko nikada Hrvatsku ovako snažno nije osramotio…

Hrvatski politički analitičar Davor Gjenero za Face je komentarisao odlazak Dragana Čovića i visokih dužnosnika HDZ-a, te sada već bivšeg ambasadora Hrvatske Ivana Del Vechia u Banja Luku 9. januara.

”Ponašanje Čovića i njegove HDZ-ove svite je jedna stvar, a odlazak Ivana Del Vechia u Banja Luku je druga. Ipak i jedno i drugo je prije svega skandalozno, paradoksalno i kršenje presude Ustavnog suda BiH.”

O obilježavanju neustavnog dana RS-a, Gjenero kaže:

”Hrvatska ne priznaje neustavni dan RS-a. Kod nas u Hrvatskoj preovladava isto mišljenje kao i kod vas u Bosni i Hercegovini. Onaj ko slavi tzv. dan RS-a istovremeno slavi i genocid nad Bošnjacima i Hrvatima.”

Sudbina Del Vechia je poznata. Postao je bivši, ali sudbina Dragana Čovića je neizvjesna, smatra Gjenero.

”Del Vechio za 5 godina u BiH ništa nije uradio. On je nekompetentna osoba koja je ambasador na osjetljivoj destinaciji, što Sarajevo i jeste. Prije ili kasnije zbog svoje nekompetencije morao je napraviti ovako veliku glupost. Niko nikada nije u Hrvatskoj diplomatskoj mreži pao ovako nisko. Čović je ipak druga priča. Na nedemokratski način je učvrstio svoju poziciju u svom biračkom tijelu i zbog toga neće pasti tako brzo. Naprotiv, njegov pad je daleko”, rekao je Gjenero, pa je istakao koliko BiH uništava savezništvo Dodika i čovića :

”Meni je nezamislivo, da mi bilo ko na bilo kakav način može opisati savezništvo Dodika i Čovića. Ne postoji nijedno opravdanje za njihovo savezništvo. Oni permanentno uništavaju BiH. Suluda koncepcija stvaranja trećeg entiteta i dioba BiH neće proći jer niko u Hrvatskoj ne podržava takvo nešto.”

Odgovarajući na pitanje zbog čega je Čović u savezništvu sa Dodikom i zašto Hrvatska ne reaguje, Gjenero kaže:

”Čović je igrač svih onih koji štete BiH. On je ruski igrač. Plenković i Vlada Hrvatske će se sve više distancirati od Čovićeve politike, a Plenković će prije ili kasnije priznati ono što zaista i misli.Morat će reći bosanskim Hrvatima da je njihov glavni grad Sarajevo, da moraju gledati prema njemu i da u savezništvu sa Bošnjacima u Sarajevu moraju rješavati sve svoje probleme“, prenosi “Face“.