Home Novosti BiH Njemačka kancelarka Angela Merkel: Situacija u BiH nije zadovoljavajuća, trebamo elan za...

Njemačka kancelarka Angela Merkel: Situacija u BiH nije zadovoljavajuća, trebamo elan za Izborni zakon, nadam se da će Šmit dobiti podršku

Merkel je najavila da će Njemačka rasporediti rasporediti 3 miliona vakcina zemljama Zapadnog Balkana.

Njemačka kancelarka Angela Merkel učestvovala je danas na Samitu o zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa. Ona se osvrnula i na situaciju u BiH, kazavši kako će novi visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) preuzeti tu funkciju 1. avgusta.

– Situacija u Bosni i Hercegovini nije zadovoljavajuća i tu trebamo novi elan za Izborni zakon. Nadam se da će Kristijan Šmit imati dovoljnu podršku svih – poručila je.

Naglasila je kako je u interesu EU da proces kreće naprijed i da se omogući saradnja, pomirenje, te da se prevaziđu tendencije razjedinjavanja.

– Nedavno je na snagu stupio regionalni sporazum o roamingu koji omogućava građanima zapadnog Balkana da telefoniraju bez plaćanja dodatnih troškova. Omogućen je bolji protok roba tokom pandemije, početak razmjene učenika unutar regije, uspostava regionalnog tržišta. Međutim još nisu završeni svi procesi – rekla je Merkel.

Najavila je da će Njemačka rasporediti rasporediti 3 miliona vakcina zemljama Zapadnog Balkana.

Ovo je bio posljednji samit pod vođstvom Angele Merkel, njegove inicijatorke, koja napušta funkciju ove jeseni. Berlinski proces pokrenut je 2014. godine kao platforma za obezbjeđivanje veće integracije zemalja zapadnog Balkana, jer je proširenje EU u zastoju. Cilj je zadržati zemlje zapadnog Balkana u okviru EU, osigurati sprovođenje reformi i održati kontakte na visokom nivou između tih zemalja i lidera EU.

Previous articleZAJEDNIČKO SAOPĆENJE PREDSJEDNIŠTVA BIH NAKON SASTANKA SA PALMEROM I EICHHORST: Ovo za Komšića i Džaferovića je neprihvatljivo, a za Dodika alibi za neuspjehe
Next articleSKANDALOZNA FOTOGRAFIJA IZ BEOGRADA UZBURKALA DUHOVE: Dragan Bursać direktno u metu, pozdrav zločincu Ratku Mladiću uzaludno je pokušao opravdati Milan Tegeltija…
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.