Home Novosti BiH ZAJEDNIČKO SAOPĆENJE PREDSJEDNIŠTVA BIH NAKON SASTANKA SA PALMEROM I EICHHORST: Ovo za...

ZAJEDNIČKO SAOPĆENJE PREDSJEDNIŠTVA BIH NAKON SASTANKA SA PALMEROM I EICHHORST: Ovo za Komšića i Džaferovića je neprihvatljivo, a za Dodika alibi za neuspjehe

Sagovornici su se složili da je potrebno provesti reforme koje će biti usmjerene na održiv i ubrzan ekonomski rast. Istaknuta je važnost regionalno-ekonomske integracije koja bi imala potencijal za veća ulaganja i omogućila slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala i pružanja usluga.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a u Kancelariji za Evropu i Evroaziju Matthewom Palmerom i direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst

“Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te aktivnostima BiH na njenom evropskom putu. Razgovarano je i o izbornoj reformi koja je potrebna za iskorak BiH na putu ka EU. Razmijenjena su mišljenja o pitanjima vladavine prava, provedbi svih presuda domaćih i evropskih sudova koji se odnose na Izborni zakon BiH”, naveli su teme razgovora.
Govoreći o evropskim integracijama, članovi Predsjedništva BiH su ponovili da su opredijeljeni za članstvo u EU, te da je obaveza svih nivoa vlasti da se pojačaju aktivnosti na provođenju reformi koje će poboljšati kvalitetu života svih građana u BiH.

“Važne teme današnjeg susreta su bile ilegalne migracije i borba protiv širenja pandemije koronavirusa. Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili na dosadašnjoj pomoći SAD-a i EU i ponovili stav da Bosna i Hercegovina smatra da je za rješavanje problema ilegalnih migracija najbolji jedinstven EU pristup i sistemsko rješavanje ovoga problema”, navedeno je u saopćenju.

Sagovornici su se složili da je potrebno provesti reforme koje će biti usmjerene na održiv i ubrzan ekonomski rast. Istaknuta je važnost regionalno-ekonomske integracije koja bi imala potencijal za veća ulaganja i omogućila slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala i pružanja usluga.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Palmer i direktorica Eichhorst su ponovili podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije BiH u aktivnostima BiH ka punopravnom članstvu u EU. Naglasili su da je 2021. godina prilika za promjenu Izbornog zakona, te da će SAD i EU biti saveznici našoj zemlji u rješavanju ovoga pitanja.

Sastanku su prisustvovali i ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler, piše Klix.

Nakon sastanka obratili su se i pojedinačno članovi Predsjedništva BiH, a govoreći o izbornim reformama u fokusu stavili pitanje asimetrije.

Komšić i Džaferović su to ocijenili kao neprihvatljivo, a Dodik je naveo da je priča o asimetriji samo alibi za neuspjehe Bošnjaka i Hrvata da se dogovore o izmjenama Izbornog zakona BiH.

(SB)