Home Novosti Njemačka povukla odluku o odlikovanju Gideona Greifa, predsjednika Dodikove komisije za Srebrenicu

Njemačka povukla odluku o odlikovanju Gideona Greifa, predsjednika Dodikove komisije za Srebrenicu

Dr. Esnaf Begić predsjednik Upravnog odbora Islamskog koledža u Osnabrücku u Njemačkoj i docent na Institutu za islamsku teologiju Univerziteta Osnabrück obavješten je službenim putem iz ureda za odlikovanja predsjednika Njemačke Frank-Waltera Steinmeiera da je povučeno odlikovanje izraelskog historičara i istraživača holokausta Gideona Greifa njemačkim “Saveznim krstom za zasluge”, piše magazin Stav.

Našoj javnosti ovaj historičar postao je poznat jer je predvodio komisiju koja je od vlade bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska bila angažirana sa ciljem revizije istine o Genocidu u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Dr. Esnaf Begić bio je među intelektualcima, organizacijama za ljudska prava i političarima koji su reagirali na vijest o mogućem odlikovanju Gideona Greifa.

Begić je podvukao da planirano odlikovanje Greifa Ordenom za zasluge SR Njemačke kod njega, ali i kod mnogih ljudi bosanskog porijekla u Njemačkoj, kao i kod svih miroljubivih i civiliziranih ljudi, bez obzira na njihovu etničku, kulturnu i religijsku pozadinu nailazi na nerazumijevanje, uznemirenost i užasnutost.

Stav