Home Novosti BiH Njemački političar iz Sarajeva poručio: Samo je jedan pravi put za BiH

Njemački političar iz Sarajeva poručio: Samo je jedan pravi put za BiH

Nakon jučerašnjeg sastanka sa predsjedavajućim Predstavničkog doma PS BiH Denisom Zvizdićem, zastupnik u Bundestagu Adis Ahmetović obratio se medijima u Sarajevu.

“Prije svega želim da vam se zahvalim na gostoprimstvu. Drago mi je da sam tu, ispred parlamenta Njemačke. Ovdje sam u svojstvu izvjestioca za Zapadni Balkan.

Prije nego što sam došao ovdje, bio sam u Srbiji. Uvjerio sam se u ono što sam vidio i ovdje i šta smo se dogovorili danas. Parlament je najveći ustavni organ koji se mora poštivati”, kazao je Ahmetović.

Osvrnuo se na, kako kaže, jedini pravi put za Bosnu i Hercegovinu.

“Jedini pravi put BiH je put prema EU. Zajedno moramo raditi i nastojati da ojačamo Parlament i njegovo funkcionisanje”, dodao je mladi političar.

Kasnije se osvrnuo na još dva bitna cilja za našu državu.

“Drugi zajednički cilj je pristup NATO-u. To je vrlo bitno jer je osnova za saradnju BiH i EU u ovom teškom vremenu u kojem je prisutno dosta nesigurnosti i u Ukrajini i u BiH. Moramo raditi kako bismo postigli taj cilj.

I treća tačka koja je važna su izbori u oktobru, koji će biti održani.

Održavanje izbora je dokaz da je BiH stabilna, mirna i demokratska zemlja.

Na tom putu BiH može računati na podršku EU, Njemačke i visokog predstavnika.

Ne smijemo izostaviti iz vida situacije koje moramo popraviti: socijalne nesigurnosti, stvaranje bolje situacije za mlade da ne bi odlazili itd”, zaključio je na kraju Ahmetović.