Home Novosti BiH NOVE NEBULOZE/ Dodik želi državu u državi? – “Donijeti ćemo odluku o...

NOVE NEBULOZE/ Dodik želi državu u državi? – “Donijeti ćemo odluku o samostalnosti RS u okviru Dejtona”

– Donijet ćemo ključno pitanje da Sud i Tužilaštvo BiH ne mogu da djeluju na prostoru Republike Srpske jer nisu ustavna, rekao je Dodik

Samo u ustavnoj BiH RS ima svoje mjesto i to mjesto mi želimo da rehabilitujemo, poručio je za RTRS Milorad Dodik.

– Kako će se procesi nakon toga odvijati vidjećemo. Ništa nećemo da radimo što bi bilo neka vrsta nasilja, pogotovo ne antiustavno. Mi ćemo raditi ustavne aktivnosti, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da se neće tolerisati želja da se oduzme imovina Republici Srpskoj i da se ta imovina postavi na nivo BiH.

– Mi smo rekli da je to linija. Razgovarao sam sa nekim opozicionim prvacima i oni takođe misle da je to momenat u kome Republika Srpska mora da vrati samostalnost onako kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom – poručio je Dodik.

Dodik navodi da će donijeti odluku o samostalnosti Republike Srpske u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma i eliminisati sve što je doneseno u prethodnih 25 godina, te da će kako kaže odbaciti sva ta vanustavna rješenja.

– Donijet ćemo ključno pitanje da Sud i Tužilaštvo BiH ne mogu da djeluju na prostoru Republike Srpske jer nisu ustavna, rekao je Dodik.

Podsjetimo, iz Ambasade SAD u BiH jučer su reagovali na Dodikove prijetnje secesijom te poručili da je RS entitet u državi BiH, te da oni i FBiH ne postoje izvan BiH.

– RS je entitet u državi Bosni i Hercegovini. Ona je sastavni dio države, ali ni RS ni FBiH ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ni za entitet ni za bilo koju drugu jedinicu ispod državnog nivoa, Ustav BiH ne predviđa pravo na secesiju. U više navrata SAD jasno su stavile do znanja da će reagovati i suprotstaviti se antidejtonskom djelovanju, što secesija i jeste. Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob, saopćili su iz Ambasade SAD u BiH.

Pomoćnik sekretara Biroa za evropska i azijska pitanja u State Departmentu James O’Brian je podijelio objavu američke ambasade u Sarajevu, u kojoj se osuđuje ponašanja Milorad Dodika te poručio:

– U Dejtonu smo razgovarali i svi su tamo shvatili da nema prava na secesiju. Tačka. SAD će djelovati ako neko pokuša promijeniti ovaj osnovni element Daytona, poručio je on.