Home Novosti BiH NOVI IZVJEŠTAJ IZ BRUXELLESA: “Dodik je izoliran i očajnički traži pažnju. A...

NOVI IZVJEŠTAJ IZ BRUXELLESA: “Dodik je izoliran i očajnički traži pažnju. A u cijeloj EU ima samo jednog prijatelja…”

“Dodik je već prilično izoliran i s ovakvim izjavama samo očajnički želi skrenuti pažnju na sebe i povećati svoju važnost.”

I EU i SAD ponavljaju punu podršku jedinstvu, teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu BiH, javlja dopisnik Jutarnjeg lista Augustin Polokaj.

Iako Evropska unija još uvijek nije službeno reagirala na nedavne izjave lidera entiteta Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju nezavisnosti tog entiteta u BiH, neslužbeno iz EU poručuju da su takve izjave izraz Dodikova očaja jer je “prilično izoliran”.

“EU snažno osuđuje svu secesionističku retoriku i to je jasno prenijela svim sugovornicima u Bosni i Hercegovini. Povremene najave Milorada Dodika realno ne zaslužuju niti komentar. On ima jednog jedinog prijatelja u Europskoj uniji, a to je Viktor Orban. Dodik zna da su izjave o neovisnosti Republike Srpske besmislice jer bi takav entitet bio potpuno izoliran politički i ekonomski i samo bi donio nove patnje tamošnjem stanovništvu”, rekao je ovaj diplomatski izvor Evropske unije.

Na pitanja zašto EU nije do sada usvojio sankcije prema Dodiku kaže:

“Dodik je već prilično izoliran i s ovakvim izjavama samo očajnički želi skrenuti pažnju na sebe i povećati svoju važnost.”

Izjave Milorada Dodika su osudile i Sjedinjene Američke Države. I EU i SAD ponavljaju punu podršku jedinstvu, teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu BiH i upozoravaju na posljedice za sve one koji istu dovode u pitanje.