Home Novosti BiH NOVE PRIJETNJE IZ HDZ-a: Ako Bošnjaci ne žele vratiti naše otete pozicije,...

NOVE PRIJETNJE IZ HDZ-a: Ako Bošnjaci ne žele vratiti naše otete pozicije, treba se vratiti na postavke iz 1994.

Klub utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice BiH smatra kako je, ukoliko se za to steknu uvjeti, potrebno nastaviti pregovore oko izmjena izbornog zakona.

Ipak, naglašavaju da je potrebno pregovarati samo u onom dijelu koji se tiče presude Ustavnog suda BiH, te presude Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, a koje se odnose na izbor izaslanika u domove naroda, te izbor članova Predsjedništva BiH

Klub utemeljitelja zahtijeva da se vrati sve ono što je oteto, a što je bilo zajamčeno Washingtonskim, Dejtonsko-pariškim, a nakon toga i Mostarskim sporazumom.

“Više od dva desetljeća trajale su OHR-ove izmjene Aneksa 4. Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma koje su Federaciju pretvarale u entitet jednog naroda. Crvena linija je već odavno prijeđena. Zato nitko nema pravo bilo što oko toga razgovarati i u tome Klub utemeljitelja daje punu potporu hrvatskom pregovaračkom timu na čelu s predsjednikom Hrvatskoga narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganom Čovićem”, navodi se u poruci.

Klub smatra kako je licemjerno, od strane bošnjačkoga pregovaračkog tima na čelu s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, sustavno odgađati pregovore, odugovlačiti ih i opstruirati, te sada na kraju cijelog procesa iznositi neistine o krivnji američkih i europskih medijatora te hrvatske strane zbog propasti pregovora.

“Posebno nakon što je bošnjačka strana odbila čak osam hrvatskih prijedloga za izmjenom Izbornog zakona BiH, a koje je pozitivnim ocijenila i Venecijanska komisija. Istodobno, bošnjačka strana u cijelom pregovaračkom procesu nije ponudila niti jedan vlastiti prijedlog. Ukoliko bošnjačka strana uporno bude inzistirala na odbijanju prijedloga o povratku otetih pozicija u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Federacije BiH te onemogućavala da Hrvati, kao što je to već omogućeno Bošnjacima i Srbima, sami mogu birati svoje legitimne predstavnike, Klub utemeljitelja smatra kako se potrebno vratiti na političke pozicije koje smo kao konstitutivan i suveren narod 1994. godine unijeli u Federaciju BiH”, poručuju utemeljitelji HDZ-a.

Predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a je Željko Raguž.