Home Novosti NOVE SANKCIJE: Sjedinjene Američke Države blokirale rusku centralnu banku

NOVE SANKCIJE: Sjedinjene Američke Države blokirale rusku centralnu banku

Ekonomske sankcije prema Rusiji donose rezultate.

Tako Sjedinjene Američke Države poduzimaju hitne mjere kako bi zabranile transakcije američkim dolarima s ruskom centralnom bankom i potpuno blokirale ruski fond za direktna ulaganja. Bit će to novi veliki udarac za Rusiju.

Kako su rekli visoki zvaničnici administracije ovi koraci imaju za cilj da spriječe Rusiju da pristupi “fondu za crne dane” na koji se Moskva namjeravala osloniti tokom invazije na Ukrajinu.

Umjesto da koristi rezerve za ublažavanje pada rublje, Rusija više neće moći pristupiti sredstvima koje drži u američkim dolarima. Nove sveobuhvatne sankcije, koje su preduzele Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Kanada, Evropska unija i druge zemlje dolaze pošto je ruska ekonomija već u slobodnom padu.

“Putinov ratni kovčeg od 630 milijardi dolara rezervi je važan samo ako ga možete iskoristiti za odbranu njegove valute, posebno prodajom tih rezervi u zamjenu za kupovinu rublje. Nakon današnjih akcija to više neće biti moguće, a tvrđava Rusija će biti razotkrivena kao mit”, rekao je jedan zvaničnik Bijele kuće.

U telefonskom razgovoru s novinarima u ponedjeljak ujutro, visoki zvaničnik administracije rekao je da je taj potez “kulminacija višemjesečnog planiranja i priprema u našim vladama preko tehničkih, diplomatskih i političkih kanala, uključujući i na najvišim nivoima”, piše CNN.

Drugi zvaničnik kazao je kako je njihova strategija da osiguraju da ruska ekonomija ide unazad sve dok je predsjednik Putin odlučan da nastavi sa svojom invazijom na Ukrajinu, prenosi Faktor.