Home Novosti BiH VOJIN MIJATOVIĆ PREDLAŽE: Raspisati referendum u BiH o ulasku u NATO

VOJIN MIJATOVIĆ PREDLAŽE: Raspisati referendum u BiH o ulasku u NATO

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Vojin Mijatović smatra da je potrebno raspisati referendum u vezi s ulaskom Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-saveza.

– Svi pretpostavljamo šta će se događati, neke su pretpostavke osnovane, neke nisu. Mir nema cijenu, ali to mnogima u BiH nije jasno – objavio je Mijatović na svojoj Facebook stranici.

On navodi da više nema vremena za čekanje, niti za političko nadmudrivanje.

Mijatović ističe kako je potrebno raspisati referendum na nivou države u vezi s ulaskom Bosne i Hercegovine u NATO-savez, te hitno otvoriti pregovore sa opozicijom u Republici Srpskoj i stvoriti široki front za mir u Bosni i Hercegovini.

– Potrebno je zajedno sa opozicijom iz Republike Srpske formirati ekspertske vlade nacionalnog spasa na nivou oba entiteta i na nivou države i odmah tražiti od Evropske unije prijem po hitnom postupku u članstvo BiH u Evropskoj uniji – potcrtava Mijatović.

Kako nadalje navodi, bez obzira na različita politička viđenja, neophodan je dogovor poliitičkih stranaka koje čine opoziciju u Republici Srpskoj, “jer za razliku od Dodika oni nisu spremni da žrtvuju mir u Bosni i Hercegovini”.

– Evropska unija se mora odlučiti oko prijema po hitnom postupku BiH u članstvo ukoliko ne žele sukob na svojim granicama po Ukrajinskom scenariju – upozorava Mijatović.

Istovremeno, smatra kako treba ponuditi da upravo Bosna i Hercegovina bude domaćin mirovnih pregovora između Ruske Federacija i Ukrajine, “kao prilika za mir i kao zemlja koja je pretrpela agresiju”.

– Koliko god ova kriza izgledala tragično, u isto vreme je ovo velika prilika za našu zemlju kao i za Evropsku uniju i za mir – poručio je Mijatović, koji se zalaže za uspostavljanje fronta za mir u Bosni i Hercegovini.

(Vijesti.ba / FENA)