Home Novosti BiH NOVI DEBAKL VOŽDA IZ LAKTAŠA: Dodik u Minsku uspostavlja bilateralne odnose i...

NOVI DEBAKL VOŽDA IZ LAKTAŠA: Dodik u Minsku uspostavlja bilateralne odnose i divi se ekonomiji države koja grca pod sankcijama, ali ni to nije sve…

Dodik je poručio da će u primarnom interesu razgovora biti i Lukašenkov pogled na sukob u Ukrajini.

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, u glavnom gradu Bjelorusije, Minsku, uspostavlja bilateralne odnose s državom koja je najveći saveznik režima u Moskvi i koja grca pod teretom sankcija.

-Sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenom razgovaraću o saradnji na svim poljima, poručio je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik na društvenim mrežama.

– Razgovaraćemo o bilateralnoj saradnji. Predsjednik Lukašenko vodi zemlju preko 20 godina u veoma izazovnim vremenima i teškim uslovima. Međutim, što smo vidjeli ovdje u Minsku, nije nas ostavilo ravnodušnim, jer je u pitanju jedan od najčistih gradova koji smo vidjeli, poručio je Dodik.

Upravo izjava o Lukašenkovoj vladavini i Dodikovo neznanje izazvalo je reakcije na Twitteru, prije nego što je Dodik ukinuo mogućnost komentiranja.

Dodik je poručio da će u primarnom interesu razgovora biti i Lukašenkov pogled na sukob u Ukrajini.

-Bjelorusija graniči sa Ukrajinom i znamo da su ovdje potpisani Minski sporazumi, rekao je Dodik.

Dodik je kazao da je upoznao Lukašenka još prije 20 godina i da od tada traje njihova saradnja.

-Upoznali smo se 2000. godine u Јerusalemu na obilježavanju 2.000 godina od hrišćanstva. Јa sam tada bio predsjednik Vlade, a on predsjednik Bjelorusije, kazao je Dodik.

Prema Dodikovim riječima “Bjelorusija jeste pod sankcijama, ali uspješno odolijevaju svim iskušenjima”.

-Bez obzira na sve, imaju veoma jaku privredu, poručio je Dodik.