Home Novosti BiH NOVI PROBLEMI ZA DODIKA: EU BLOKIRALA 600 MILIONA EURA ZA PROJEKTE U...

NOVI PROBLEMI ZA DODIKA: EU BLOKIRALA 600 MILIONA EURA ZA PROJEKTE U ENTITETU RS! VARHELYI: Novac će dobiti kad se vrate u institucije BiH

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi kazao je da je EU blokirala novac za projekte bh. entiteta RS.

Kako je naveo, Vijeće za vanjske poslove EU (FAC), koje predstavlja Evropski komisiju, u raspravama o situaciji u Bosni i Hercegovini danas je potvrdilo da je 2021. godine bila izgubljena godina za BiH, sa malim napretkom u 14 ključnih prioriteta na putu ka EU i rastućim političkim podjelama.

Prvo, radi se na izbornoj i ustavnoj reformi kako bi se osigurala jednaka zastupljenost svih građana, ali rješenje još nije tu. Trebalo bi to hitno pronaći.

Drugo, zemlji su potrebne potpuno funkcionalne državne institucije kako bi mogla imati koristi od pozitivne agende EU, kako kada je riječ o reformama, tako i u implementaciji Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan

Postavili smo taj plan kako bismo pomogli regionu da smanji jaz u razvoju sa EU i oporavkom nakon pandemije. Plan će direktno koristiti građanima Bosne i Hercegovine, pomoći im u razvoju svoje zemlje i pripremiti je za njenu budućnost u EU.
Krajem prošle godine upozorio sam političke lidere da bez potpuno funkcionalnih institucija zemlja rizikuje da izgubi velike investicije. Pozvao sam predstavnike entiteta RS da se u potpunosti vrate u državne institucije.

Evropska komisija je primila zahtjeve za podršku EU za željezničke/drumske veze na Koridoru Vc, uključujući dva koji se nalaze na teritoriji Republike Srpske. Sporazumi o doprinosu EU za ova dva projekta, u vrijednosti do 600 miliona eura, mogu doći tek nakon povratka u puno funkcionisanje državnih institucija – napisao je Varhelyi.