Home Novosti BiH NOVE PRIJETNJE DODIKA: Ako EU uvede sankcije RS, blokirat ćemo svaki razvojni...

NOVE PRIJETNJE DODIKA: Ako EU uvede sankcije RS, blokirat ćemo svaki razvojni projekat FBiH!

SNSD insistira na primjeni Ustava i nećemo prihvatiti nijednu vrstu sankcionisanja ako do toga dođe, te odbacujemo površne zaključke koje je donio Evropski parlament, rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik nakon sjednice Predsjedništva ove stranke održane danas u Banjoj Luci.

Odgovarajući na pitanje o izjavama Annalene Baerbock, ministrice vanjskih poslova Njemačke, o tome da treba uvesti sankcije RS, Dodik je rekao da ona iznosi laži na javnoj sceni i da bez skrupula nameće svoju mržnju prema Srbima i RS.

“Njena politika neće biti podržana. Ja tačno znam broj zemalja EU koje se nisu uključile u to što ona traži”, rekao je Dodik.

“Mi to nećemo prihvatiti, nastavit ćemo da insistiramo na Ustavu BiH. Smatramo da nema nijedan razlog da o tome raspravlja Evropsko vijeće”, rekao je Dodik.

Onda je zaprijetio:

“Ako Vijeće EU donese odluku da uvede sankcije Republici Srpskoj, onda RS neće dati saglasnost ni za jedan razvojni projekt u FBiH”, rekao je Dodik.

On je naveo da je SNSD za razgovor o svih 14 prioriteta Evropske komisije, te da se neće više raditi na pitanjima koja idu selektivno.

Dodik je naveo da politika SNSD ostaje veoma čista i jasna, RS će dati svoj doprinos onako kako je Narodna skupština rekla.

On je istakao da je politička i sigurnosna situacija u Republici Srpskoj stabilna, da ne postoje elementi koji to ugrožavaju, te da je propaganda koja je vršena u funkciji destabilizacije sigurnosne situacije apsolutno promašena.

“Danas niko više ne govori u ratu u BiH što je bila dominantna tema mnogih medija i tzv. analitičara pa čak i predstavnika pojedinih političkih stranaka. Danas je to nestalo s dnevnog reda i opet smo na pitanjima vezanim sa situacijom u BiH”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je naveo da situaciju u BiH treba rješavati u okviru priprema za izbore koji su vezani za Izborni zakon, ističući da je Predsjedništvo SNSD-a razumjelo zaključke HNS-a.

Dodik je istakao da predstavnici hrvatskog naroda u Bih traže da se ispoštuje ono što je važno za svaki narod, a to je da se u potpunosti uvaži konstitutivnost i pravo naroda da bira svoje predstavnike.

“Mi ne razumijemo zašto Bošnjaci ne dozvoljavaju da narodi u BiH imaju ta prava i zašto žele da biraju političke predstavnike drugih naroda. Mi ne vidimo da je taj politički koncept stabilan i da daje dugoročnu stabilnost BiH, već viidmo bolesnu političku ambiciju muslimanskih političara koji hoće da naprave državu za sebe. Mi u SNSD-u smatramo da je na snazi snažno jačanje musliomanskog nacionalizma koji je u funkciji stvaranja isključivo države za sebe”, rekao je Dodik.