Home Novosti NOVINARKA DANASA, SNEŽANA ČONGRADIN: “Ne plašim se Šešelja, i neću ga tužiti”...

NOVINARKA DANASA, SNEŽANA ČONGRADIN: “Ne plašim se Šešelja, i neću ga tužiti” (VIDEO)

Novinarka lista „Danas“ Snežana Čongradin izjavila je da neće tužiti lidera radikala Vojislava Šešelja zbog uvreda koje joj je taj poslanik i pravosnažno osuđeni ratni zločinac, uputio u Narodnoj skupštini Srbije povodom teksta u kome je napisala da je u Srebrenici počinjen genocid.

Neću podnijeti tužbu protiv Vojislava Šešelja, rekla je Čongradin u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), naglašavajući da je „mnogo ljudi trebalo da podnese tužbu protiv Šešelja“ jer je on „osuđeni ratni zločinac i trebao bi da bude lustriran“.

„Ono što on izgovara i dan-danas je brutalno, ne prema meni, ne prema nama, nego prema žrtvama genocida, ratnih zločina, svega onoga zbog čega je on, zapravo, i osuđen u Hagu i zbog čega nije osuđen u Hagu.

Ona kaže kako je „dosta neosjetljivo“ doživjela uvrede koje je Šešelj izgovorio jer već dugo piše o genocidu.

„Ako bi me neko pitao šta radim u životu, rekla bih da pišem o genocidu, pišem o ratnim zločinima i pišem o suočavanju sa prošlošću. Mislim da je to najvažnija i najprioritetnija tema u ovom društvu, obzirom na to da se nismo ni približili nekom pragu, gdje bismo mogli da kažemo da smo krenuli sa tim procesom suočavanja“, rekla je Čongradin.

Ona kaže da je taj proces „neophodan i nužan“, da bi se dalje mogle otvoriti druge teme, poput korupcije, koje su „užasno važne za javni interes“.

Mi smo, i poslije 24 godine, sve dalje od toga da se suočimo sa tim strašnim stvarima koje su počinjene u naše ime, u ime nas koji smo tada bili djeca, naših roditelja i nekih klinaca, koji su se poslij rodili, rekla je Čongradin.

Ona tvrdi kako ne osjeća „nikakvo nespokojstvo ili neku nebezbednost ili nestabilnost“ zbog Šešeljevih uvreda i prozivanja u Skupštini jer već „dosta dugo prisustvuje njegovim napadima na druge ljude i dosta dugo saosjeća sa drugim ljudima koje on napada“.

Naglašavajući da ne poznaje pravo, ali „neki odnos prema ljudskosti“, Čongradin je rekla kako Šešelj „ne bi smio nikako da učestvuje u javnom životu“.

„On je osuđeni ratni zločinac, čovjek koji je protjerao ljude iz svojih kuća, koji je inspirisao ubistva na osnovu nacionalne i vjerske pripadnosti. Tu imamo posla sa jednim čovekom koji je toliko zla nanio ovoj državi i ovim građanima, da stvarno više ne vjerujem da on postoji“, naglasila je novinarka lista „Danas“.

Na pitanje kako je razumjela tišinu koja dolazi iz redova vladajuće Srpske napredne stranke poslije Šešeljevih napada, Čongradin je rekla da joj to djeluje kao i odnos naprednjaka prema genocidu u Srebrenici.

„Srpska napredna stranka, Vučić i vladajuća elita je došla na neku razinu u kojoj više uopšte ne reaguje na to, i to je njihova reakcija. Znači, to je neki njihov maksimum koji mogu da daju, a to je da šute“, rekla je Čongrain.

(SB)