Home Novosti BiH NUMANOVIĆ TVRDI DA JE BiH U VELIKOJ OPASNOSTI: “Osmorka u stavovima prema...

NUMANOVIĆ TVRDI DA JE BiH U VELIKOJ OPASNOSTI: “Osmorka u stavovima prema Čoviću ide iz greške u grešku”

Sve se događa u trenutku vidnih podjela stranaka koje se kunu u Bosnu i Hercegovinu. Sve to jača opstrukcione snage koje se s druge strane čvrsto drže u svom bloku.

O politički važnim temama u emisiji “Sedam Plus” govorio je Sead Numanović, urednikom portala Politički.ba.

“Mi u ovom trenutku imamo tu grozničavu borbu za vlast koja je iznad svih principa. Postoje samo dva bloka kada je bosanski, probosanski ili bošnjački faktor u pitanju. Jedan je blok onaj koji jedini zajednički imenitelj u sebi ima otpor prema SDA, a drugi blok je SDA i neki njeni mogući sateliti. Kad je u pitanju temelj, ono što je uvjerenje u političkom projektu koji gravitira u Sarajevu, nema razlika između SDP i SDA. Mi smo to mogli vidjeti u godinama iza nas. S druge strane, postoji snažan međunarodni utjecaj da u ovom slučaju SDA ne bude u vlasti i taj utjecaj u dobroj mjeri generira političku klimu u ovom momentu. Ono što stoji iznad toga kao velika nepoznanica jeste kako će izgledati Dom naroda, posebno nakon ove intervencije visokog predstavnika u izbornoj noći, kad je promijenio i broj članova, klubova, svakog od četiri segmenta Doma naroda. Kad to budemo znali, nećemo znati hoće li svaki delegat, iz svakog kluba, glasati kako neko očekuje”, govori on.

Ističe da je pred nama vrijeme neizvjesnosti, iznenadnih promjena, zaokreta, nešto što je bilo u Hrvatskoj prije 10-15 godina.

“Mi imamo ‘kukurikanje’ jednih da su u vlasti, iako se još ništa ne zna, i ‘mudru šutnju’ drugih. Tek polovinom decembra bismo mogli znati ko bi mogao biti federalna i državna vlast, i ogromno pitanje. Nisam siguran hoćemo li je imati narednih 16 mjeseci, jer i ovi što su se pozicionirali u našoj percepciji predstavljaju se kao vlast, nisu jedinstveni. Naša stranka je rekla, a valjda drže do riječi, da neće sa SNSD-om u vlast. Onda taj blok, te osmorke, Čovićevih desetak stranaka i Dodikovih šest nema dovoljno ruku za izbor državne vlade. Onda imamo period od minimalno 16 mjeseci čekanja državne vlade, a mi vremena za čekanje nemamo, jer izazovi pred nama su ogromni”, pojašnjava gost Hayata.

Neki od izazova su, kako smatra Numanović, energetska kriza, prijeteća recesija, inflacija, pandemija nije prošla, imamo ponuđen kandidatski status.

“Imamo toliko stvari sa kojima se hitno moramo suočiti i djelovati, da nemamo ni komocije onih demokratskih 100 dana da damo bilo kojoj vlasti, a dodatni problem je što nemamo izabranu vlast, i ne znamo kad ćemo je imati”, rekao je.

Dotakao se Sporazuma o djelovanju vlasti koje su stranke Osmorke i HDZ trebali potpisati.

“To je jedan spisak koji je relativno grub i zahtijevaju se određene reforme. Osmorka nije bila poštena prema svojim biračima da im kaže ‘Ovo je ono sa čim izlazimo’, nego su taj papir prvo dali, ako su ga uopšte dali ili dobili, Draganu Čoviću, da on provjeri stvari i kaže šta može i šta ne može. To je loš stav. Osmorka je u stavovima prema Čoviću krenula pogrešno. Ide iz greške u grešku. Intrigira me najavljena reforma pravosuđa. I danas smo imali situaciju u kojoj se pokazalo da je reforma pravosuđa više nego neophodna. Imamo presudu i jednom vrlo jakom, poznatom i vrlo bitnom predmetu. Presudu je izreklo sudsko vijeće kojim je predsjedavao čovjek kojeg jako poštuju u pravosudnoj zajednici i čovjek koji je nekonvencionalan u svojoj sudnici, pa ne dopušta da se gubi vrijeme i prave tirade. On zahtijeva činjenice i dokaze. Javnost je podijeljena po ko zna koji put na jednom tako bitnom pitanju”, kaže.

Dodaje da smatra da je učinjena ogromna nepravda i da sama presuda po sebi podliježe provjeri i očekuje da će biti žalbi, ali ne vidi mehanizam kojim će presuda biti oborena, jer je cijeli sudski postupak bio dosta neuobičajen.

“Činjenica jeste da je Bosna i Hercegovina u ogromnoj opasnosti, jer ne postoji vladavina prava. Kada nema vladavine prava, kada ljudi smatraju da ne mogu biti zaštićeni od države u stvarima gdje su upravu, nema ni države”, rekao je Numanović.

(Hayat.ba)