Home Novosti BiH Od sutra se u BiH ide u zatvor ako negirate genocid

Od sutra se u BiH ide u zatvor ako negirate genocid

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor.

U Službenom glasniku BiH danas su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Prema ranijem pojašnjenju iz OHR, taj zakon će stupiti na snagu dan nakon što bude objavljen u Službenom glasniku BiH ili osam dana od trenutka objavljivanja na zvaničnoj stranici OHR, zavisno od toga koji datum prije dođe.

Podsjetimo, Valentin Inzko, odlazeći visoki predstavnik u BiH, 23. jula je objavio da je iskoristio bonske ovlasti i nametnu dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida.

To znači da bi se izmjene i dopune zakona počele primjenjivati u petak da danas nisu objavljene u Službenpom glasniku.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon Inzkove odluke najavio je kako će ‘ako treba i 100 puta ponoviti da nije bio genocid’.

“Nazovite me za deset dana, opet ću ponoviti da nije bio genocid”, rekao je Dodik na press konferenciji poslije objavljivanja Inzkove odluke 23. jula.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će Tužilaštvo BiH reagovati ukoliko Dodik od sutra bude ponavljao u javnosti ovakav stav.

Na OVOM linku možete pogledati odluku visokog predstavnika koja je objavjena u Službenom glasniku BiH.

(Radio Sarajevo)

Previous articleŠTA SE DEŠAVA U BOSANSKO-PODRINJSKOM KANTONU: Srbi podržali Deklaraciju o zabrani negiranja genocida, a SDA…
Next articleDODIKU TREBA PRIZNATI, NEPREVAZIĐENI JE MANIPULATOR: Opozicionare u RS-u je pretvorio u svoje LUTKE NA KONCU, neki se već hvataju za glavu
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.