Home Novosti BiH ŠTA SE DEŠAVA U BOSANSKO-PODRINJSKOM KANTONU: Srbi podržali Deklaraciju o zabrani negiranja...

ŠTA SE DEŠAVA U BOSANSKO-PODRINJSKOM KANTONU: Srbi podržali Deklaraciju o zabrani negiranja genocida, a SDA…

…poslanici iz reda bošnjačkog naroda iz reda vladajuće koalicije bili suzdržani.

Poslanici u Skupštini BPK Goražde koji čine većinu u kantonalnom parlamentu, danas nisu podržali prijedlog zastupnice Edite Velić da se na dnevni red uvrsti prijedlog deklaracije povodom usvajanja odluke visokog predstavnika u BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

“Smatram da kao jedna od sigurnih zona UN-a, proglašena Rezolucijom 824 Vijeća sigurnosti UN-a, u kojoj je poginulo, na razne načine ubijeno, tjelesno i mentalno ranjeno i u raznim okolnostima umrlo više hiljada ljudi, među kojima i stotine djece, kao sredina koja je bila u opsadi 1.336 dana, trebamo podržati ovu veoma bitnu odluku”, stoji u obrazloženju prijedloga zastupnice Edite Velić.

Za ovaj prijedlog glasali su poslanici opozicije, uključujući i Daliborku Milović i Velimira Tanovića iz Liberalne stranke, dok je 16 poslanika koalicije koju predvodi SDA, bilo suzdržano.

Među njima su i predsjednik Kluba Bošnjaka iz A-SDA, zastupnik SBB-a, zastupnici NBL-a, Stranke za BiH i Goraždanske priče. Suzdržana je bila i predsjedavajuća Skupštine iz DF-a.

Inače, sjednica Skupštine traje već nekoliko sati uz brojne pauze i rasprave, a još nije usvojen dnevni red.

Na sjednici bi trebala biti imenovala nova ministrica obrazovanja iz DF-a Biljana Begović, prenosi “Oslobođenje”.