Home Novosti BiH ODGOVOR IZ BRUXELLESA ODJEKNUO U HRVATSKOJ: Dodik prijeti ‘novim koracima‘ prema otcjepljenju...

ODGOVOR IZ BRUXELLESA ODJEKNUO U HRVATSKOJ: Dodik prijeti ‘novim koracima‘ prema otcjepljenju Republike Srpske, stigao mu ledeni tuš iz NATO-a

Nakon što je u petak objavljena Inzkova odluka, Dodik je reagirao porukom da je neće poštovati jer smatra da u Srebrenici nije bilo genocida te je zaprijetio da će RS poduzeti korake za izdvajanje iz sastava BiH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ustvrdio je u nedjelju da je jedini način da se izbjegne dalje zaoštravanje krize u njegovoj zemlji povlačenje zakona o zabrani nijekanja ratnih zločina, no NATO upozorava da se integriret BiH mora poštovati.

Dodik je zatražio da međunarodna zajednica poništi odluku visokog predstavnika Valentina Inzka kojom se otvara mogućnost da se zatvorom do pet godina kazni svatko tko niječe dokazane ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici i veliča počinitelje takvih zlodjela.

Nakon što je u petak objavljena Inzkova odluka, Dodik je reagirao porukom da je neće poštovati jer smatra da u Srebrenici nije bilo genocida te je zaprijetio da će RS poduzeti korake za izdvajanje iz sastava BiH, javlja Hina.

Danas Dodik poručuje da je jedini način da se to zaustavi poništavanje Inzkove odluke.

“U protivnom, Republici Srpskoj nije ostavljen izbor i neka se nitko kasnije ne čudi koracima koje ćemo poduzeti”, kazao je Dodik.

U njegovoj režiji od subote je na teritoriju RS počelo prikupljanje potpisa za peticiju kojom bi se svi bosanski Srbi očitovali kako odbacuju Inzkovu odluku.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedjeljko Čubrilović za ponedjeljak je sazvao predstavnike svih političkih stranaka zastupljenih u entitetskom parlamentu kako bi se dogovorili o daljnjim koracima koje bi trebalo poduzeti.

No, čelnici najvažnijih oporbenih stranaka u RS već su naznačili da neće sudjelovati u akcijama koje kani poduzeti Dodik jer drže da je riječ tek o jednoj od njegovih političkih igara kojima on nastoji učvrstiti svoju apsolutističku vlast.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović tako je ocijenio da je Inzkova odluka bila nepotrebna, ali je istaknuo da je Dodik isključivi krivac što je ona uopće donesena.

Nezavisni oporbeni zastupnik Nebojša Vukanović, poznat kao oštar kritičar vlasti u RS, sada je kazao da će se Dodik ponovno pokazati kukavicom ako ne podnese ostavku na dužnost člana Predsjedništva BiH.

“U protivnom svakome će biti jasno da je on politička kukavica, populist i blefer koji se povlači pod pritiskom i nije spreman žrtvovati svoju poziciju i privilegije”, kazao je Vukanović.

Dodik je najavio reakcije iz RS, ali i objavio da planira ostati u državnom vrhu jer na taj način želi spriječiti donošenje bilo kakve odluke o mogućoj intervenciji oružanih snaga BiH.

No iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu u nedjelju su poručili da ta organizacija odlučno podupire teritorijalni integritet BiH i traži da se poštuju povijesne činjenice poput one da je u Srebrenici počinjen genocid.

“NATO saveznici su jasno istaknuli da podržavaju teritorijalni integritet BiH i više puta su zahtijevali od političkih lidera da izbjegavaju retoriku podjela”, poruka je NATO-a nakon posljednjih Dodikovih prijetnji secesijom, prenose hrvatski mediji.

Iz sjedišta NATO-a dodali su da je genocid u Srebrenici bio jedan od najgorih zločina u Europi od završetka Drugog svjetskog rata, a da bi se pomirenje U BiH nastavilo, put naprijed mora uključivati priznanje patnji koje su se dogodile.

NATO je svoju misiju stabilizacije mira u BiH okončao 2004. godine prepustivši izvršni mandat za provedbu vojnog dijela Daytonskog sporazuma mirovnim snagama Europske unije (EUFOR) no uz dogovor da će moći djelovati u BiH u slučaju potrebe kroz mehanizam “Berlin plus” iz 2002. godine.

Previous articleSALKIĆ OHLADIO DODIKA: “To neće ništa promijeniti! Zamislite sad kada bi neko…”
Next articleSTRAH OD SANDŽAKLIJA I PUŠTANJE DODIKA NIZ VODU: Pogledajte šta je predsjednik Srbije rekao o Inzkovom zakonu, Bošnjacima i Srebrenici…
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.