Home Novosti ODJEKNULA SNAŽNA PORUKA IZ BRUXELLESA: Zemlje NATO-a pozvane da pomognu prevazilaženju “političkog...

ODJEKNULA SNAŽNA PORUKA IZ BRUXELLESA: Zemlje NATO-a pozvane da pomognu prevazilaženju “političkog ćorsokaka” u BiH…

Izborom američkog kongresmena Gerryja Connollyja za novog predsjednika Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO) završeno je 66. godišnje zasjedanje PSNATO-a.

U radu završnog plenarnog zasjedanja, koje je ove godine zbog pandemije koronavirusa održano u online formatu, učestvovali su i članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u PSNATO-a Asim Sarajlić i Nikola Lovrinović.

Učesnicima plenarnog zasjedanja obratili su se generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i mađarski parlamentarac Atilla Mesterhazy, koji je u prethodnom periodu obavljao dužnost predsjedavajućeg PSNATO-a.

Prema riječima sekretara Stoltenberga, NATO je jedino mjesto gdje se zemlje Evrope i Sjeverne Amerike svakodnevno sastaju. S tim u vezi, Stoltenberg je poručio da se NATO mora još više koristiti kao forum za iskrene diskusije o širokom spektru sigurnosnih pitanja.

Usvojena je i Deklaracija u kojoj je PSNATO-a dao podršku pokretanju sveobuhvatne modernizacije Saveza, čineći ga snažnim i politički ujedinjenim, jakim u vojnom pogledu i bolje opremljenim za jačanje globalnog mira i stabilnosti.

U Deklaraciji PSNATO-a, Savez se poziva da ažurira svoj strateški koncept kako bi taj koncept održavao promijenjeno sigurnosno okruženje. Snaga NATO-a sada i sutra leži u njegovoj posvećenosti zajedničkim vrijednostima i transatlantskoj vezi, navodi se u ovoj deklaraciji i dodaje da se NATO mora prilagoditi kako bi ispunio svoj osnovni zadatak kolektivne odbrane, istovremeno se braneći od novih prijetnji i nadolazećih izazova.

U Deklaraciji se NATO poziva i da učvrsti političko jedinstvo kroz redovnije kontakte i sastanke, a vlade NATO zemalja da potvrde svoju posvećenost transatlantskom jedinstvu i zajedničkim demokratskim vrijednostima.

U Posebnom izvještaju PSNATO-a o izazovima za mir i sigurnost na Zapadnom Balkanu, koji je pripremio francuski parlamentarac Jean-Charles Larsonneur, zemlje NATO-a pozvane su da pomognu intenziviranju razgovora Beograda i Prištine i, kako se navodi, prevazilaženju političkog ćorsokaka u Bosni i Hercegovini.

Prema ovom izvještaju, koji je predstavljen na Komitetu za odbranu i sigurnost PSNATO-a, države članice i parlamentarci NATO-a moraju ojačati saradnju sa strateškim partnerima Saveza širom svijeta kako bi pomogli jačanju vladavine zakona u zemljama Zapadnog Balkana.

(SB)

Previous articleRinko Golubović žestoko odgovorio Miloradu Dodiku nakon gostovanja kod Hadžifejzovića: “Ti si osoba bez srama – kabadahija”
Next articleBEĆIROVIĆ DIGAO SVE NA NOGE: “Zajednička izjava Višković – Brnabić o hidrocentralama je antiustavna! Ne znam kako se premijerka Srbije usudila na to”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.