Home Novosti Ofanziva SAD-a i Njemačke: BiH ponuđeni milioni eura za za jačanje vladavine...

Ofanziva SAD-a i Njemačke: BiH ponuđeni milioni eura za za jačanje vladavine prava

Sjedinjene Američke Države su posebno zainteresirane za jačanje vladavine prava i borbe protiv organiziranog kriminala, dok Njemačka najavljuje proširenje svojih postojećih programa.

Na Zapadnom Balkanu duže vrijeme se najavljuje ofanziva SAD-a i Njemačke a u toku je provođenje nove metode u regionu.

Shodno tome, na adrese institucija Bosne i Hercegovine stigli su dopisi u kojima se najavljuju finansijske injekcije, saznaje Patria.

Naime, SAD i Njemačka su posljednjih dana najavile povećanje finansijske pomoći Bosni i Hercegovini. Institucijama su poslane informacije da su ove države spremne povećati finansijska izdavanja.

Novac će biti izdvojen za fokusirane projekte reformi u različitim oblastima a ponuđeni su milioni eura.

Sjedinjene Američke Države su posebno zainteresirane za jačanje vladavine prava i borbe protiv organiziranog kriminala, dok Njemačka najavljuje proširenje svojih postojećih programa.

Nedavno je Heather Conley, potpredsjednica američkog nevladinog Centra za međunarodne strateške studije (CSIS) tokom debate posvećene regiji Zapadnog Balkana izjavila da bi transatlantska politika u na području Zapadnog Balkana, koji je zamrznut u vremenu i prostoru i ophrvan korupcijom, trebalo da bude usklađenija.

Conley je ukazala da administracija američkog predsjednika Josepha Bidena namjerava, prije svega, da se udruži s Njemačkom u oporavku tog, kako je rekla, zapostavljenog područja.

Bosna i Hercegovina, kao što je poznato, opterećena unutrašnjim političkim trvenjima, još nije u potpunosti odgovorila na upitnik Evropske komisije potreban za početak pristupnog procesa za članstvo u Evropskoj uniji.

Jača borba protiv korupcije i organiziranog kriminala olakšala bi taj put, stoga Njemačka i SAD nude novce kako bi se kroz fokusirane programe ove pojave smanjile na minimum, a one su definitivno najveća kočnica BiH na njenom evropskom putu.