Home Novosti BiH Oglasio se Escobar uputio poruku Z. Balkanu, pomenuo i prijetnje BiH…

Oglasio se Escobar uputio poruku Z. Balkanu, pomenuo i prijetnje BiH…

Saznajte šta je on važno poručio

Situacija u kojoj se našla Ukrajina nas uči da bi trebalo da udvostručimo napore za postizanje kompromisnog sporazuma između Kosova i Srbije i zaustavimo aktivnosti koje su prijetnja stabilnosti i napretku u BiH.

Napisao je ovo specijalni američki predstavnik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, a izjava je objavljena danas na stranici Ambasade SAD u Srbiji, povodom situacije u kojoj se Ukrajina nalazi usljed ruske invazije.

Izjavu prenosimo u cijelosti:

– Rat Rusije protiv Ukrajine je promijenio svijet, a ogromna podrška Ukrajini u posljednjih nekoliko dana je impresivna. Pridružujemo se međunarodnom pozivu svim zemljama, a posebno onima u Evropi, da podrže međunarodno pravo i nedvosmisleno odbace nelegalnu invaziju koju je Rusija izvršila na Ukrajinu, svog suseda. Zemlje Zapadnog Balkana čule su taj poziv. Odajem im priznanje što čvrsto stoje uz Evropsku Uniju i slobodni svijet.

Rusiju moramo pozvati na odgovornost i pomoći Ukrajini da protera invazionističke snage Rusije prine no što bude još više zvjerstava, a sukob još više destabilizuje Evropu. Koordinirane akcije saveznika i partnera brzo su pojačale pritisak na Vladimira Putina. Ukrajinske snage usporavaju rusku invaziju i nanose značajne žrtve ruskoj vojsci. Naše sankcije su isključile Rusiju iz globalnog finansijskog sistema i privreda Rusije počinje da posustaje. Putinova agresija na Ukrajinu će skupo koštati Rusiju, kako ekonomski tako i strateški. Ruski narod zaslužuje bolje od svoje vlade, a ne visoku cijenu koju će u budućnosti morati da plati zbog ove invazije. Kada jednom bude napisana istorija ovog vremena, vidjeće se da je Putinov izbor da izvrši ovaj ničim izazvan i nepravedan napad s predumišljajem samo još više ujedinio Zapad, a Rusiju eksponencijalno oslabio.

Narodima ovog regiona je isuviše dobro poznato koliko je razoran ratni sukob. Ne smijemo dozvoliti Rusiji da iskoristi rat koji je sama izabrala kako bi spriječila napredak zemalja Zapadnog Balkana. Rusija se ne rukovodi najboljim interesima ovih zemalja. Vaše privrede su povezane sa Evropom. Vaši najveći trgovinski partneri i investitori su u Evropskoj uniji. I vaša budućnost je da budete u Evropi kao punopravne članice Evropske unije.

Ovdje na Zapadnom Balkanu ima još mnogo toga da se uradi – na ekonomskoj integraciji regiona, na održivim kompromisima i trajnim rješenjima za neriješene granične sporove. Neka ova kriza posluži da se budućim generacijama ovdje na Zapadnom Balkanu obezbijedi da žive u državama koje su u potpunosti integrisane u Evropsku uniju, u cjelovitoj, slobodnoj i mirnoj Evropi. Sjedinjene Države žele da budu vaš partner u tim naporima. Situacija u kojoj se Ukrajina našla nas uči da bi trebalo da udvostručimo napore za postizanje kompromisnog sporazuma između Kosova i Srbije i zaustavimo aktivnosti koje su prijetnja stabilnosti i napretku u Bosni i Hercegovini.

Sloboda, demokratija i ljudsko dostojanstvo su snage daleko moćnije od straha i represije. U borbi između demokratije i autokratije, između suvereniteta i pokornosti, nemojte sumnjati: Sloboda će pobijediti. Evropa i Zapadni Balkan će izaći još jači.