Home Novosti Predstavnici RS-a u Bruxellesu uputili otvoreno pismo europarlamentarcima: Spominju secesiju RS-a, Turković…

Predstavnici RS-a u Bruxellesu uputili otvoreno pismo europarlamentarcima: Spominju secesiju RS-a, Turković…

Ovako oni objašnjavaju političku situaciju u BiH

Evropski parlament sutra bi ponovo trebao da razmatra stanje u Bosni i Hercegovini, a predstavnici manjeg bh. entiteta Republike Srpske u Bruxellesu uputili su, uoči sutrašnje rasprave, svim poslanicima u EP otvoreno pismo.

U pismu se ističe da Republika Srpska poštuje Dejtonski sporazum, kao i nadležnosti BiH koje su isključivo date aneksom četiri, prenosi Srna.

U pismu su objašnjene političke pozicije RS-a, pominje se “nelegalno i neustavno ponašanje ministrice vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Bisere Turković”, te se odbacuju i osuđuju tvrdnje da politički predstavnici iz RS-a teže ka secesiji.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Bruxellesu Marko Đuragić rekao je za RTRS da postoji dosta dezinformacija i po medijima i u izjavama raznih političkih aktera u samoj EU, prema kojima je Republika Srpska destabilizirajući faktor, a njeni političari žele secesiju i ne dozvoljavaju BiH dalji evropski put.

– Naša obaveza pred svaki bitan sastanak jeste da pošaljemo poruke koje su odraz stvarnog stanja i pozicija Srpske na trenutne političke procese u BiH – kazao je Đuragić.