Home Novosti BiH OHR poslao pismo NSRS-u / Stiglo upozorenje o pogubnim posljedicama po građane...

OHR poslao pismo NSRS-u / Stiglo upozorenje o pogubnim posljedicama po građane RS-a zbog rušenja bh. institucija

Stupanje na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS moglo bi da dovede do nestašice ili ograničenog izbora farmaceutskih i medicinskih sredstava ili nedostatka lijekova i sredstava za spašavanje života u RS, navode iz OHR-a

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) uputio je pismo Narodnoj skupštini Republike Srpske u kojem se ukazuje na štetnost stupanja na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a.

Iz OHR-a upozoravaju kako bi sporni zakon mogao ugroziti spašavanje života građana manjeg bh. entiteta.

– Stupanje na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS moglo bi da dovede do nestašice ili ograničenog izbora farmaceutskih i medicinskih sredstava ili nedostatka lijekova i sredstava za spašavanje života u RS, navode iz OHR-a.

Smatraju kako će primjena zakona uticati na nadležnost državne agencije u Republici Srpskoj, čime će se ozbiljno narušiti mjere zaštite javnog zdravlja.

– Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, sa svojom kontrolnom laboratorijom i farmakovigilancom, obezbjeđuje da svi lijekovi i medicinska sredstva koji se koriste u BiH budu sigurni, kvalitetni i efikasni, čime se štiti sigurnost, zdravlje i dobrobit svih stanovnika BiH. Glasanje u NS RS o Zakonu uticaće na nadležnosti Agencije BiH u RS i na taj način ozbiljno narušiti mjere zaštite javnog zdravlja koje već postoje u skladu sa državnim zakonom. Koja poboljšanja javnog zdravstvenog sistema ste željeli da postignete kada ste glasali za ovaj zakon, ističe se u pismu upućenom NSRS-u, pišu Nezavisne.

Dalje navode kako bi primjena ovog zakona uticala na saradnju sa Europskom unijom, a posebno u pogledu kretanja roba .

– On ugrožava budućnost BiH sa EU generalno, što je deklarisani prioritet Vlade RS. Da li vam članstvo BiH u EU nije važno, poručuju iz OHR-a.

(Oslobodjenje)