Home Novosti BiH ONI SU PROTIV DODIKA, ALI NISU PROTIV RATNIH ZLOČINACA RADOVANA, BILJANE I...

ONI SU PROTIV DODIKA, ALI NISU PROTIV RATNIH ZLOČINACA RADOVANA, BILJANE I MOMČILA: Šarović, Borenović i Nešić reagirali na pismo Valentina Inzka upućeno NSRS-u

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko uputio je pismo rukovodstvu Skupštine entiteta Republika Srpska i predsjednicima svih klubova u NSRS-u u kojem traže da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine, među kojima su svi bivši predsjednici Narodne skupštine RS-a i članovi prvog Predsjedništva RS-a, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljanu Plavšić.

“Informaciju smo dobili maloprije, ne vidim zašto se time bavi visoki predstavnik. Ponovno ćemo doći u situaciju da se bavimo ovim pitanjem, a to je isključivo nadležnost NSRS-a. Inzko je do sada spavao i sada se probudio. Ovo je sve suvišno, NSRS, naravno, neće prihvatiti to što on traži. Neko će tome aplaudirati, neko neće. Ali, kada dođete u RS, jasno vam je kakav je tamo stav o tome”, kazao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Na N1 su dobili i reakciju predsjednika PDP-a Branislava Borenovića. “Visoki predstavnik se sjetio da nešto uradi nakon četiri godine. To je pokušaj opravdanja njegovog boravka u ovoj zemlji. Ovo je specifičan odnos visokog predstavnika i vladajuće koalicije u RS. Neću da se petljam u njihove odnose, oni jedni druge nadopunjavaju i to je zamajavanje javnosti”, naveo je Borenović. I predsjednik DNS-a Nenad Nešić kazao je da ova stranka neće podržati ono što je Inzko zatražio u pismu navodeći da je to stvar NSRS-a.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko uputio je pismo rukovodstvu Skupštine entiteta Republika Srpska i predsjednicima svih klubova u NSRS-u u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

(SB)