Home Novosti BiH Opomena Miroslavu Janjiću zbog komentara na presudu Naseru Oriću

Opomena Miroslavu Janjiću zbog komentara na presudu Naseru Oriću

Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) donijela je prvostepenu odluku po kojoj je tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Miroslavu Janjiću izrečena javna opomena zbog nemara u vršenju dužnosti te ponašanja koje šteti ugledu tužilačke funkcije, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) Janjićev advokat Miodrag Stojanović.

Postupak protiv Janjića pokrenut je zbog komentara nakon presude Naseru Oriću i kašnjenja za izjavljivanje žalbe na presudu u predmetu “Gibraltar”.

“Izrečena je sankcija – proglašen je krivim i izrečena je sankcija javne opomene – i dobili smo pismeni otpravak te odluke prošle nedjelje, i mi smo u petak uložili žalbu na tu odluku. I disciplinski tužilac je uložio žalbu, i obje žalbe su već predate VSTV-u”, kazao je advokat Miodrag Stojanović, dodavši da se nada da će drugostepena odluka biti donijeta u narednih nekoliko mjeseci.

Krajem juna ove godine Ured disciplinskog tužioca je zatražio od Disciplinske komisije VSTV-a da utvrdi odgovornost i izrekne sankciju državnom tužiocu Janjiću zbog nemara u vršenju dužnosti te ponašanja koje šteti ugledu tužilačke funkcije, dok je Odbrana predložila da se tužba odbije kao neosnovana.
Mirza Omerović iz Ureda discplinskog tužioca tada je podsjetio na Janjićevu izjavu BIRN-u BiH nakon pravosnažne oslobađajuće presude za ratne zločine Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, u kojoj je naveo: “Da bi sud bio Sud BiH, u sudnici bi trebali biti i Srbi.”

Omerović je napomenuo da Janjić ovim komentarom nije čuvao integritet tužilačke funkcije.

Prema drugoj tački disciplinske tužbe, Janjić se tereti za kašnjenje za izjavljivanje žalbe na presudu u predmetu “Gibraltar” izrečenu u novembru 2016. godine.

Tada je tužilac Janjić kazao da njegovo postupanje nije selektivno i pristrasno, te da nikada nije u svom postupanju povrijedio nepristrasnost.

“Nema jednostranosti, nema nacionalizma u postupanju”, rekao je Janjić na ročištu u junu ove godine.

Kazao je da njegov komentar na presudu Oriću i Muhiću nije poljuljalo povjerenje javnosti, već da ju je samo mogao vratiti, s obzirom da su, kako je dodao, oštećeni govorili da više neće dolaziti i svjedočiti, a sada je obratno.
BIRN BiH nije bio u mogućnosti u ovom trenutku dobiti komentar od Janjića.

Odluka o žalbi će biti donijeta naknadno.

Izvor: N1