Home Novosti BiH ŠAROVIĆ OHLADIO DODIKA ZA SVA VREMENA: „Bio sam svjedok, oni su tokom...

ŠAROVIĆ OHLADIO DODIKA ZA SVA VREMENA: „Bio sam svjedok, oni su tokom noći hvatali sa SFOR-ovim helikopterima poslanike da osiguraju većinu. Tada je premijer postao sadašnji član Predsjedništva BiH..”

SDS će učestvovati u razgovorima o formiranju novog Vijeća ministara BiH, jer ima kapacitet za to, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović sinoć u intervjuu za televiziju „Hayat“

Da li će SDS biti dio novog Savjeta ministara BiH još nije poznato, tvrdi Šarović.

„Ne znači da ćemo mi da ostvarimo konačan i krajnji cilj, nikad to nismo ni rekli, ali obećavam da nećemo sjediti skrštenih ruku, bićemo dio nekog procesa, da razmjenjujemo mišljenja. Neko bi možda rekao ‘vi mutite vodu’. Jednostavno, ne želimo da sjedimo po strani, naša snaga nas na to upućuje“, kaže Šarović.

Na tvrdnje čelnika pojedinih političkih partija da je malo vjerovatno da SDS formira novi saziv Vijeća ministara BiH sa ukupno dva poslanika, Šarović ističe da je istorija na čelu sa Miloradom Dodikom pokazala drugačije.

„Bio sam jedan od učesnika te skupštine u Bijeljini i, kada smo otišli kući, oni su tokom noći hvatali sa SFOR-ovim helikopterima poslanike, jednog u Hrvatskoj, dva Bošnjaka, da bi pokušali da osiguraju većinu. Osigurali su to, kod njih je to bilo legitimno. Tada je premijer postao sadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i hvalio se uvijek da je to demokratija. A to znači da vam ta demokratija omogućava da pregovarate i napravite većinu sa samo dva poslanika“, kaže Šarović i dodaje:

„Sada, kada mi imamo četiri ili pet poslanika, to nije legitimno, jer on ima šest. Sve je demokratski, legitimno i ako prihvatimo jedan princip prihvatićemo i neki sličan u drugoj ulozi. Vjerovatno se ide na to da se stvori slika da je javnost kratkog pamćenja, a mi smo tu da podsjetimo na ono što je bilo prije 10-15 godina“.

Šarović ističe da je kao ministar uspio od Ministartva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa stvori instituciju koja radi, ostvaruje rezultate, čije dobre ideje i konkretne poteze građani u BiH itekako osjete.

(SB)