Home Novosti BiH Orić: Ne plašim se, Vučić je bio na Jevrejskom groblju s kojeg...

Orić: Ne plašim se, Vučić je bio na Jevrejskom groblju s kojeg su ubijane Sarajlije

Nakon što je Aleksandar Vučić nazvao “sumanutim i bizarnim” tvrdnje Nasera Orića da, prema informacijama koje je dobio od stranih obavještajnih službi, predsjednik Srbije “želi njegovu glavu”, ratni komandant Srebrenice, kazao je za Radiosarajevo.ba da “dobro poznaje njihov rukopis”.

Vučić kod vojvode

Komentirajući tvrdnje Vučića kako se nada da će “Orić jednog dana odgovarati za svoje strašne zločine”, nekadašnji prvi čovjek odbrane Srebrenice je za naš portal izjavio:

“Svoju nevinost sam dokazao na terenu, a zatim potvrdio pred dvije sudske instance. To su Tribunal u Hagu i Sud BiH. Zato se nemam potrebe pravdati bilo kome, a kamo li Vučiću koji je bio pod komandom vojvode Slavka Aleksića na Jevrejskom groblju u Sarajevu, što je javno potvrdio i sam ratni zločinac Vojislav Šešelj. Predsjednik Srbije mora da zna da javnost itekako puno zna o njemu, njegovom učešću u ratu, u okupaciji naše zemlje, opsadi glavnog grada Sarajeva, prisustvu na spomenutom Jevrejskom groblju i pucanju po gradu i građanina Sarajeva. To je lokalitet sa kojeg je ubijeno najviše civila snajperskim djelovanjem po centru glavnog grada”, rekao je Orić za Radiosarajevo.ba.

Nadalje, dodao je Orić, Vučićeve izjave 1995. godine u Skupštini Srbije da će “za jednog Srbina ubiti 100 muslimana”, dovoljno govore o “ratniku Vučiću koji je maskirno odijelo zamijenio predsjedničkim”.

“I njegov tadašnji šef Vojislav Šešelj je u Hagu rekao: “Ako sam ja umiješan u zločine, Nikolić i Vućić su moji saučenici. Sve smo zajedno radili”, podsjeća Orić.

Dodaje kako je Srbiji samo bitno da mu presude, a da pri tome zaboravljaju da je dva puta dokazao nevinost. Vjerovatno, veli, računaju i na sud u Srbiji.

“Pogledajte, oni apsolutno negiraju sudske instance naše zemlje. Iako je utvrđeno da je njihov svjedok 01 lagao, oni nastavljaju s trovanjem svog naroda o tome da sam ja klao, vadio oči… “, kaže nam Orić.

Komentirajući Vučićevu potrebu da se uopće bavi njime, Orić je dodao da se predsjednik Srbije “zapetljao kao pile na kučine”.

“Vučić želi prebacivati loptu na drugu stranu, da bi skrenuo pažnju sa sebe. Kad se utopljenik topi, on se hvata za slamčicu”, objašnjava naš sagvornik.

Nadalje, Orić ističe da je otkrivajući planove za njegovu likvidaciju samo želio “staviti do znanja našim organima šta se radi”.

“Ja sam i prije imao istih naznaka. Međutim, vodio sam računa sam o sebi. Ne tražim ni sada nikakvu pomoć, niti se plašim. Ja sam čovjek koji je 1992. godine halalio svoj život za ovu državu. I dalje ne žalim svoj život dati za državu. Ali isto tako znam srbijanski rukopis i ne želim da se sutra neki oružani obračun okvalifikuje kao mafijaški. Kao što je 2002. bio slučaj s jednim od mojih kolega Nenadom Batočaninom u Srbiji koji je slučajno stradao zajedno s nekim Željkom Škrbom koji je, navodno, bio kriminalac, a ustvari je glavni udar bio na Nenada. Imate sada slučaj Olivera Ivanovića na Kosovu. Nisam želio da to prepuštam slučaju. Same informacije (o ataku na njega, op.a.), s obzirom na to od koga su došle, vrlo su ozbiljne”, objašnjava Orić.

Upad iz Ljubovije

Na pitanje šta očekuje od bh. organa, naveo je da očekuje “samo profesionalnost”, odnosno da “strukture urade svoj dio posla”. Prema njegovim riječima, u širem smislu aktualiziranje ove priče jeste odgovor Srbije na uvjete koje međunarodna zajednica stavlja pred tu zemlju, a to je priznavanje genocida u Srebrenici za nastavak puta ka Evropskoj uniji.

“Oni ne priznaju genocid u Srebrenici, bez obzira na presude međunarodnog suda pravde, i ovo je njihov odgovor kako bi tu obavezu izbjegli”, naglasio je. Također, Orić se slaže s ocjenama da je veoma indikativno da se sve ovo u vezi s njim dešava nakon dolaska bivšeg šefa BIA-e Aleksandra Đorđevića na čelo Ambasade Srbije u BiH, dok je u Sarajevu i Goran Živaljević, operativac BIA-e koji se dovodi u vezu sa nemirima u Makedoniji. Ovdje je, podsjetimo, i Goran Draganović, bivši šef Žandarmerije u Srbiji.

“Još davne 1989. godine Državna bezbjednost Srbije je izvršila upad iz Ljubovije na bratunački teren. Od tada pa do dana današnjeg oni nisu prestali to da rade. Sada RS poistovjećuju sa Kosovom. Vučić i drugi visoki zvaničnici Srbije ne smiju da kažu svom narodu da je Kosovo država, pa žele da upletu
entitet RS. Što se tiče RS-a, zna se kako je taj entitet Dayton definisao”, zaključio je Orić.

“O Vulinu neću ništa reći”

Osvrćući se na reakciju ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina na njegove istupe u javnosti, Orić je podvukao:

“O Vulinu neću ništa, jer nejvjerovatno zvuči da je ministar obrane neko ko nije služio vojsku”, kazao je Orić.