Home Novosti BiH OŠTRA REAKCIJA ŠEMSUDINA MEHMEDOVIĆA: „Potpuno zaokruživanje agresorskih namjera iz prošlosti, ali rukama...

OŠTRA REAKCIJA ŠEMSUDINA MEHMEDOVIĆA: „Potpuno zaokruživanje agresorskih namjera iz prošlosti, ali rukama Visokog predstavnika…“

Prema njegovom mišljenju, glasači ni stranke više nemaju povjerenja u izborni sistem, a Schmidt ozbiljno razmišlja o korištenju Bonskih ovlasti da “riješi” državnu imovinu, na način kako to odgovara Dodiku i njegovim trabantima.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u državnom parlamentu optužio je visokog predstavnika Christiana Schmidta za izazivanje pravne nesigurnosti u BiH i ispunjavanje želja susjednih zemalja.

-Pozivam poslodavce i investitore da se izjasne o sumraku pravne sigurnosti kao ključnog temelja svake države i svake ekonomije: Schmidt je uveo vanredno stanje uvodeći pravnu nesigurnost u zemlji kao osnovu svoje odluke, ovdje više niko nije siguran koji će principi važiti sutra, poručio je Mehmedović.

Prema njegovom mišljenju, glasači ni stranke više nemaju povjerenja u izborni sistem, a Schmidt ozbiljno razmišlja o korištenju Bonskih ovlasti da “riješi” državnu imovinu, na način kako to odgovara Dodiku i njegovim trabantima.

-Nije li to potpuno zaokruživanje agresorskih namjera iz prošlosti, ali rukama Visokog predstavnika, pita Mehmedović!?

Mehmedović pita hoćemo li dopustiti ekonomiju genocida, koja se po njemu nazire ako pitanje državne imovine bude riješeno po želji Milorada Dodika i Beograda.

-Ako dozvolimo da na stratištima Bošnjaka niče genocidna ekonomija, onda smo dobili ekonomiju genocida a hidroelektrana Buk Bijela to sada jeste. Posmrtni ostaci žrtava proteklog rata pronađeni su na gradilištu hidroelektrane u Buk Bijeloj, devet kilometara uzvodno od Foče, potvrđeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH). Još se 600 nestalih traži u toj zoni. Foča je simbolički jedno od najvežih stratišta Bošnjaka u istoriji. Ne slažem se sa onima koji kažu da treba istražiti gdje su ostale grobnice pa dopustiti radove. Svi normalni građani u državi trebaju potpisati peticiju za zabranu gradnje na stratištima. Ne smijemo nipošto dozvoliti jer se ovo pretvara u genocidnu ekonomiju. Ako im to prođe, budite sigurni da će Srebrenica i Prijedor i Višegrad postati Diznilendi genocida, smatra Mehmedović.

U oštrom tonu Mehmedović nastavlja i kaže da su napravljeni Udruženi zločinački poduhvat i genocid kako bi se susjedi dočepali energetskih resursa BiH, a sada, kako tvrdi – nastavljaju sa inovacijama genocidne ekonomije. Ponavlja da se na području Foče se još uvijek traga za posmrtnim ostacima više od 600 osoba zbog čega bi Buk Bijela morala biti proglašena specijalnom zonom za nacionalni identitet i historiju Bošnjaka, a svako dopuštenje gradnje bi bilo kao dopuštanje plinske elektrane u Aušvicu.

– Poručujem Srbiji i RS ako hoće neka prave elektrane u Jasenovcu, poručio je Mehmedović

(SB)