Home Novosti BiH NAPETO U REPUBLICI SRPSKOJ, OGLASIO SE DRAGAN LUKAČ: “S obzirom na moguća...

NAPETO U REPUBLICI SRPSKOJ, OGLASIO SE DRAGAN LUKAČ: “S obzirom na moguća incidentna dešavanja moramo da budemo spremni…”

Kada je riječ o primjedbama tokom izborne noći i postizbornih dešavanja Lukač navodi da policija i dalje prati situaciju na terenu.

-Svoja politička prava svi mogu da ostvare u skladu sa zakonom, da dokažu da su bili u pravu, da su pobjednici izbora, ali ne smije se desiti da na bilo koji način bude narušen mir u Republici Srpskoj i bezbjednost naših građana, rekao je za RTRS Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

– S obzirom na moguća incidentna dešavanja moramo da budemo spremni i uvijek smo spremni na prvom mjestu da zaštitimo građane Srpske, njihovu imovinu, naš miran život u Srpskoj – rekao je Lukač.

Kazao je da se nada da da neće biti nekih organizovanih incidenata, koji bi, kako je rekao, na neki način narušili javni red i mir.

– Policija će svakako u skladu sa svojim ovlašćenjima adekvatno da odgovori i da sankcioniše sve one koji to pokušaju da urade – dodao je Lukač i dodao da se nada da niko ni na koji način neće pokušati ulicom ili nekom silom da preuzima vlast u Republici Srpskoj.

– Ali, ko god pokuša na bilo koji način silom da radi policija će adekvatno da odgovori i spriječi bilo kakav pokušaj provođenja sile od bilo čije strane na teritoriji Srpske. Naš jedini mir je cilj i bezbjednost građana, a sve ostalo treba da ide u skladu sa zakonskim procedurama – kazao je Lukač.

Što se tiče samih izbora i izborne noći, kao i i obezbjeđenja izbornog materijala Lukač je kazao da su sve aktivnosti koje je MUP RS imao u svojoj nadležnosti da obezbijedi, s obzirom da su prvi put dobili nova zaduženja, uspješno urađeno.

– Angažovano je 100 odsto naših snaga da bi na svim izbornim mjestima mogli da obezbijedimo materijal, da on ne bude na bilo koji način kompromitovan, ili da lica koja bi imala namjeru da naprave neke mahinacije to uspjeli da urade. Policija je uradila svoj zadatak na veoma korektan način i nije bilo nekih posebnih primjedbi – kazao je on.

Kada je riječ o primjedbama tokom izborne noći i postizbornih dešavanja Lukač navodi da policija i dalje prati situaciju na terenu.

– Imali smo na samim izborima prijave gdje smo reagovali u skladu sa ovašćenjima. Bilo je i hapšenja lica koja su pokušale da naprave neke manipulacije na izbornim mjestima. Na druge prijave i informacije koje smo dobili sa svih strana, bez obzira o kojoj se političkoj stranci radi, policija je reagovala, obaviješten je tužioc koji je naložio šta dalje da se radi. Sve što tužilaštva u skladu sa zakonom nalože da se radi, to ćemo i uraditi – kazao je Lukač.

(SB)