Home Novosti BiH OVAKO SE DOBIJA POSAO U GRANIČNOJ POLICIJI BiH: “Rekao mi je da...

OVAKO SE DOBIJA POSAO U GRANIČNOJ POLICIJI BiH: “Rekao mi je da ću biti primljen, ali da moje radno mjesto košta 10.000 eura…”

Svjedok je naveo da mu je navečer muškarac ponovo poslao poruku na Viberu navodeći da 10.000 eura nije 20.000 KM, te da mu duguje još 500 KM

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je Ensar Salčinović sklopio s Državnim tužilaštvom te mu je za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i primanje dara i drugih oblika koristi izrečena jedinstvena zatvorska kazna od godinu dana i novčana od 500 maraka.

Sutkinja Sena Uzunović je, obrazlažući presudu izrečenu po prihvaćenom sporazumu, navela kako smatra da će na ovaj način biti postignuti ciljevi generalne i specijalne prevencije. Kao olakšavajuće okolnosti Sud je cijenio to što je Salčinović od početka istrage sarađivao s Tužilaštvom i policijskim agencijama BiH, a kao otežavajuće da je policijski službenik.

Salčinoviću će u sankciju biti uračunato vrijeme od oko tri mjeseca koje je proveo u pritvoru, donesena je i mjera osiguranja kojom mu se zabranjuje rad u policijskim agencijama na period od tri godine nakon što presuda postane pravosnažna. Prema presudi, Salčinović je dužan vratiti imovinsko-pravnu korist u iznosu od 500 maraka koju je stekao vršenjem krivičnih djela.

Tužiteljica Bojana Jolović je prethodno rekla kako je Salčinović olakšao istragu Tužilaštvu BiH tako što je identifikovao osobe od kojih je uzet novac za posao u Graničnoj policiji, čime je, prema njenim riječima, sebe inkriminisao. Dodala je kako je Salčinović tokom istrage predao dva telefona koji su bili ključni – jedan koji je dobio od Rejhana Rakovića kako bi komunicirao s kandidatima, a drugi je istražiteljima dao njegov otac, izvještava Detektor.

“Radi se o istinskom kajanju za počinjenje krivičnog djela, što je pokazao kroz saradnju s Tužilaštvom. On je dobijao upute i novac je predavao Rakoviću, na šta je bio prinuđen zbog svoje pozicije”, objasnila je Jolović.

Salčinovićev branilac Emir Gazić je kazao kako je njegov branjenik nakon provedenog disciplinskog postupka dobio otkaz u Graničnoj policiji BiH, dodavši kako je trenutno bez prihoda, te da ima problema da pronađe posao.

“On je bio u podređenom položaju, nije imao izbora kako bi sačuvao svoje radno mjesto. Ta činjenica ga ja dovela na sud”, rekao je Gazić.

Svjedok, koji je dobio imunitet glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te je Sud BiH zabranio objavljivanje njegovih ličnih podataka, ispričao je da je u novembru 2020. godine aplicirao na konkurs za čin policajca u Graničnoj policiji BiH.

Kako je naveo, uslijedilo je testiranje na kojem je osvojio 25 bodova i prošao na drugi nivo testiranja koji podrazumijeva fizičku spremnost, koji je također položio, a potom je pozvan na intervju.

“15 dana prije intervjua dobio sam poziv na Viber sa nepoznatog broja, ali se nisam mogao javiti, pa sam kasnije pozvao taj broj na kojem su stajali inicijali E.S. Javio mi se muškarac i predložio da se nađemo na putu za Vrelo Bosne, kako bismo razgovarali o konkursu“, rekao je svjedok, dodajući da je otišao tamo.

Nakon što su se našli, muškarac mu je rekao da ostavi mobitel u njegovo auto, te da su ga poslali veoma važni ljudi iz Granične policije u vezi s konkursom i pitao ga da li misli da bez štele može proći. “Rekao mi je da sam na listi, da ću biti primljen, ali nisam na njihovoj listi, te da moje radno mjesto košta 10.000 eura“, ispričao je svjedok i dodao da mu je taj muškarac rekao da u roku od 30 minuta odluči hoće li ili ne, te da mu odgovor napiše na Viberu.

Svjedok je ispričao da je prihvatio i da ga je ista osoba ponovo zvala nakon desetak dana, te mu dala pitanja koja će biti na intervjuu.

“Na intervjuu je bio predsjednik komisije, Rejhan, koji mi je postavio ista ona pitanja koja su mi ranije rečena“, naveo je svjedok, navodeći da ga je E.S. ponovo zvao i čestitao mu, te rekao da će u ponedjeljak biti rezultati i da je primljen.

Nakon objave rezultata, po iskazu svjedoka, opet ga je pozvao muškarac i rekao da pripremi novac, što je svjedok i učinio, te su se dogovorili da se nađu na Rimskom mostu, gdje mu je svjedok uručio 10.000 eura u apoenima od 200, 100 i 50 eura.

Svjedok je naveo da mu je navečer muškarac ponovo poslao poruku na Viber navodeći da 10.000 eura nije 20.000 KM, te da mu duguje još 500 KM, pa je svjedok traženi iznos ponovo odnio E.S. na Rimski most.

“Tada je otvorio gepek od auta i unutra je bila uniforma Granične policije. Rekao mi je: ‘Istu ćeš ovakvu i ti dobiti’“, ispričao je svjedok i naveo da je tek tada shvatio da je osoba zaposlena u Graničnoj policiji BiH, te mu je tada rekao da izbriše njegove brojeve i nikome ne govori da mu je dao novac.

Nakon hapšenja tada osumnjičenih, svjedok je shvatio da je muškarac kojem je dao novac Ensar Salčinović.

Postupak protiv Salčinovića je odvojen u odnosu na Rejhana Rakovića i Kenita Čakića, kojima je nastavljeno suđenje za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, te primanje dara i drugih oblika koristi, odnosno da su zahtijevali i primali novac od kandidata koji su aplicirali za posao u Graničnoj policiji.

Svjedok Tužilaštva Osman Junuzović je ispričao kako se krajem novembra 2020. prijavio na konkurs za posao u Graničnoj policiji, a nakon što je položio pisani test u Sarajevu i prošao test fizičke spreme u Mostaru, na Viber je počeo dobijati poruke s nepoznatog broja.

“Koliko znam, niko za tebe nije urgirao, mogu ti pomoći da prođeš”, naveo je Junuzović jednu od poruka, rekavši da je u tom periodu čekao da ga pozovu na intervju.

Od tog momenta, kako je kazao svjedok koji u konačnici nije prošao na konkursu, tražio je od supruge da snima zaslon njegovog telefona nakon što je vidio da se poruke automatski brišu. Rekao je kako je odbio ponuđenu pomoć, te da je sve prijavio SIPA-i i da nikada nije saznao ko ga je kontaktirao.

Na pitanje Odbrane Rakovića u vezi sa oduzimanjem telefona, Junuzović je objasnio da SIPA nikada nije uzela njegov i telefon njegove supruge, te da im je sve prijavio nakon što je ustanovio da nije šala.

Svjedok Optužbe, koji nije želio da njegov identitet bude otkriven, ispričao je kako je pred intervju dobio poziv sa skrivenog broja, te da mu je rečeno da se nađu u Sarajevu. Svjedok je kazao kako je nakon toga dobio poruku putem Vibera “s nepoznatog broja inicijala E.S. da instalira aplikaciju Telegram”, što je i učinio. Putem te aplikacije su dogovarali susret, objasnio je.

Nakon što su se našli, nuđeno mu je da dâ novac za zaposlenje u Graničnoj policiji. Upitan o iznosu, svjedok je rekao da se radilo o 10.000 maraka, na šta nije pristao. On je kazao kako je čovjek s kojim se našao imao bradu, vozio golf, ali da ne može reći da se radilo o jednom od optuženih. Rekao je i kako mu je putem telefona pokazao šifru pod kojom je bio prijavljen na konkursu, nakon kojeg nije primljen.

Drugi svjedok, koji nije želio da njegov identitet bude otkriven, rekao je kako ga je neko putem Vibera kontaktirao i tražio da se nađu u jednom kafiću u Travniku, da bi razgovarali o prijemu u Graničnu policiju. Tamo mu je, kako je naveo, prišao Armin Otuzbir i kazao da sjedne za jedan sto, nakon čega je stigao Kenit Čakić, koji je rekao da je došao da ga provjeri.

“Pitao me gdje radim i da li bih mogao malo ‘podmazati’”, na šta mu je svjedok kazao da nema novac, dodavši kako mu je Čakić rekao da su neki kandidati već spremni dati po 10.000 do 20.000 maraka za posao.

Na pitanje Odbrane Rakovića, svjedok je kazao kako mu Čakić nije tražio novac, nego je indirektno rekao da bi trebao “podmazati”.

U ovom predmetu je ranije bio optužen i Otuzbir, koji je, po sporazumu, osuđen na uslovnu kaznu.

Suđenje se nastavlja 8. juna.