Home Novosti BiH OVO ĆE SLOMITI ČOVIĆA: Ispravljene uočene greške, rezultat izbora u Mostaru ostaje...

OVO ĆE SLOMITI ČOVIĆA: Ispravljene uočene greške, rezultat izbora u Mostaru ostaje nepromijenjen!

Prema riječima predsjednika Gradske izborne komiisje Mostara Hilme Džidelije, uočeno je svega 45 grešaka, koje su ispravljene. “To ne može napraviti neke značajnije izmjene”, dodao je.

Gradska izborna komisija Mostara prebrojala je sve biračke listiće s lokalnih izbora održanih u nedjelju i sav materijal nakon provjere nepravilnosti uputila u Sarajevo, u prostorije Centralne izborne komisije BiH.

Tokom utorka, članovi biračkih odbora uz pomoć Gradskre izborne komisije provjeravali su utvrđene nepravilnosti nakon brojanja biračkih listića. Prema riječima predsjednika GIP-a Mostara Hilme Džidelije, dio od 45 nepravilnosti ipak se nije mogao otkloniti.

“Mi smo samo radili gdje je utvrđeno da se podaci ne poklapaju. Otklonili smo ono što se moglo otkloniti. Što se nije moglo ovdje učiniti, ide u Sarajevo, a CIK nastavlja dalje postupak”, rekao je Džidelija.

Objasnio je da su se najčešće greške odnosile na to što su se razlikovale brojke na zapisnicima s brojem biračkih listića, kao i s različitim brojem preferencija koje su ostvarili kandidati u odnosu na političke stranke. Upitan o slučaju po kojem HDZ-u BiH nije pripisano 214 glasova na jednom biračkom mjestu, Džidelija je rekao da ti podaci neće utjecati na izborni rezultat.

“To ne može napraviti neke značajnije izmjene”, dodao je.

Iako je Gradska izborna komisija Mostara prebrojala sve biračke listiće, javnosti još nisu obznanjeni rezultati izbora.

Gradski odbor HDZ-a BiH svaki sat vremena oglašavao se kritizirajući činjenicu da se ne objavljuju rezultati nedjeljnog glasanja.

“Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar osuđuje politički kompromitirano Središnje izborno povjerenstva BiH te ovim putem ih pozivamo da konačno objave ukradene rezultate lokalnih izbora za Grad Mostar”, navodi se u saopćenju.

I HDZ BiH i Hrvatski narodni sabor danima upozoravaju da su se bošnjački birači fiktivno prijavljivali na adrese u većinskom hrvatskom dijelu Mostara kako bi promijenili rezultate izbora.

Lider HDZ-a Dragan Čović hitno je otputovao u Zagreb, gdje se sastao sa predsjednikom HDZ-a Hrvatske Andrejem Plenkovićem, pokušavajući internacionalizirati navodnu izbornu krađu u Mostaru.

Prrma posljednjim podacima Centralne izborne komisije BiH, HDZ osvaja 12 mandata, a drugoplasirana “Koalicija za Mostar”, koju predvodi SDA, jedan mandat manje pa će, najvjerovatnije, upravo ova dva subjekta ponovo formirati gradsku vlast.

(SL. B.)

Previous articleHDZ SE MALO POGUBIO: Svaki sat šalju isto saopćenje u kojem osuđuju “politički kompromitirani CIK”
Next articleTuzla: Muškaracu koji je uzvikivao “Nož, žica Srebrenica” prijeti zatvor od tri mjeseca do tri godine
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.