Home Novosti BiH Ovo je propast Dodikove proruske politike

Ovo je propast Dodikove proruske politike

Novi skandal u Dodikovoj režiji opozicija u RS-u ocjenjuje kao pokušaj da se član Predsjedništva BiH pokaže kao ruski igrač, a ne onaj koji bježi sa sjednica

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napravio je nečuven presedan u politici kada je putem Misije Ruske Federacije pokušao intervenisati u Ujedinjenim nacijama. To potvrđuje pismo ruskog ambasadora u UN-u Vassilyja Nebenzija, koji je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterresu 28. februara proslijedio Dodikovo pismo u kojem on iznosi mišljenje da je “Bosna i Hercegovina neutralna po pitanju sukoba u Ukrajini”.

VUČIĆEV RITERN

– U vezi sa situacijom u Ukrajini, ističem da se ambasador BiH u UN-u Sven Alkalaj poziva na lični, jednostrani i neautorizovani potez u izjavi da će BiH biti susponzor američko-albanske rezolucije kojom se osuđuju akcije Rusije prema Ukrajini. Zbog čvrstog stava Republike Srpske, relevantnih institucija BiH odgovornih za spoljnu politiku, nije zauzet jednoglasan stav o dešavanjima na istoku Ukrajine u smislu osude Rusije, naveo je Dodik u pismu.

Bosna i Hercegovina, istakao je Dodik, treba da bude nepristrasna i neutralna i da ne podržava bilo koju stranu u sukobu Ukrajine i Rusije. Ovaj skandal je uslijedio nakon što su Srbija i BiH u Ujedinjenim nacijama glasale za rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom. Za rezoluciju je glasala 141 država, protiv je bilo pet država, a uzdržano 35. Poseban udar na Dodikovo nediplomatsko ponašanje stigao je iz Beograda.

– Razgovarao sam sa zvaničnicima SAD-a, EU, Evropske komisije i Savjeta, Njemačke, Francuske. Srbija je suočena sa ogromnim pritiskom, a situacija je takva da malo ko želi da čuje vašu argumentaciju. Malo koga interesuje šta se dešavalo 1999. godine. Srbija se nalazi u izuzetno teškoj situaciji i danas manje nego ikad postoji razumevanje za poziciju Srbije i našeg naroda bilo gde u svetu, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je izjavio da Srbija neće izvoziti oružje zaraćenim stranama u Ukrajini, kao i da neće dozvoliti da preko njene teritorije prolazi oružje namijenjeno tom ratu. On je kazao da će Srbija kontrolisati i svoje trgovce oružjem kako ono ne bi završilo u područjima zahvaćenim ratom.

– Srbija je jedina zemlja na teritoriji Evrope koja nije uvela sankcije Rusiji. Ako su naši ruski prijatelji ljuti zbog glasanja na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, šta da radim, kazao je predsjednik Srbije.

Bivši ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak smatra da je od ogromnog značaja za RS i srpski narod glasanje Srbije i BiH za rezoluciju UN-a kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i zahtijeva hitan prestanak upotrebe sile i bezuslovno povlačenje ruske vojske sa teritorije Ukrajine

– To je bila teška ali mudra i dalekosežna odluka kojom su Srbija i srpski narod pokazali posvećenost međunarodnom pravu i principijelnost kod zaštite teritorijalnog integriteta svih zemalja članica UN-a. Iako smo i sami kroz istoriju bili predmet nepravednih odluka, u ova teška vremena lideri srpskog naroda moraju biti hrabri i ne smiju dozvoliti da Republika Srpska i Srbi kao narod budu izolovani i izopšteni, napomenuo je Crnadak.

Ovaj dan, dodaje on, ostaće zabilježen u istoriji kao dan u kojem su se osudi Rusije usprotivili samo Eritreja, Bjelorusija, Sirija, Sjeverna Koreja i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Ovo je, smatra on, definitivna propast Dodikovih pokušaja da preokrene evropski kurs Republike Srpske koja će, zajedno sa Srbijom, nastaviti evropski put, uz jačanje svojih institucija i izgradnju partnerstava širom svijeta.

Dodikov savjetnik Radovan Kovačević rekao je da BiH ne može da napravi nijedan spoljnopolitički potez bez odluke Predsjedništva BiH s obzirom na to da je ta institucija, po Ustavu, jedina nadležna za kreiranje spoljne politike i donošenje svih ključnih odluka koji se tiču spoljne politike.

Stav Republike Srpske je da podržava teritorijalni integritet Ukrajine kao što podržava teritorijalni integritet Srbije i BiH, ističe Kovačević

– Predsjedništvo BiH nije raspravljalo o aktuelnoj situaciji u Ukrajini. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tražio je da se na dnevni red prekjučerašnje sjednice uvrsti i tačka o aktuelnoj situaciji u Ukrajini u okviru koje bi se zauzeo zvaničan stav BiH o tom pitanju, ali su druga dva člana to odbila. Hrvatski i bošnjački član su to odbili i BiH nema nikakav zvaničan stav o situaciji u Ukrajini, izjavio je Kovačević i dodao da BiH kao postkonfliktno društvo ne treba da se svrstava na bilo čiju stranu u vezi sa ovim pitanjem.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović kaže da Dodik pismom koje je poslao “pilatovski pere ruke”. Dodik, dodaje on, pokušava da se i dalje prikaže kao “ruski igrač u BiH”, iako je jasno da prstom nije mrdnuo da kaže nešto konkretno.

– On je kao zadnja kukavica pobjegao sa sjednice Predsjedništva BiH i time je rekao sve o tome šta on misli o sukobu u Ukrajini. Još jednom je pokušao da opere ruke, a suštinski podržava ono što govore Bisera Turković i Sven Alkalaj, smatra Vukanović.

NOVE PODJELE

Poslanici iz Republike Srpske neće danas učestvovati na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sazvane na zahtjev devet poslanika iz FBiH kako bi raspravljali o krizi u Ukrajini. Predsjednik srpskog Kluba u Predstavničkom domu PSBiH Nenad Stevandić kaže da poslanici iz Republike Srpske neće ići na sjednicu jer su uvjereni da je ona zakazana da bi produbila podjele i izazivala sukobe u BiH.

– U koordinaciji sa poslaničkim klubovima SNSD-a i SDS-a/PDP-a/DNS-a u Predstavničkom domu PSBiH, odlučili smo da ne prisustvujemo sjednici. Uvjereni smo da je ona zakazana da bi produbila podjele i izazivala sukobe u BiH uvlačeći nas u raspravu o sukobima u Ukrajini, istakao je Stevandić.

Lider SDS-a i državni poslanik Mirko Šarović istakao je da je “spoljna politika u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH, te da ne vidi da bi rasprava o krizi u Ukrajini u Parlamentu BiH imala bilo kakve koristi”.

– Prava tema za Parlament BiH je kako da zaštitimo naše građane da ne budu gladni, zaključuje Šarović.