Home Novosti BiH OVU VELIKU ŽENU SVI PAMTE: Ona se danas prisjetila kako je bilo...

OVU VELIKU ŽENU SVI PAMTE: Ona se danas prisjetila kako je bilo u Daytonu prije 25 godina: “BILA SAM JEDINA KOJA JE PLAKALA kada je potpisan Sporazum…”

“Većina se još tada složila da je dejtonska “košulja”, ako ne ludačka, a ono loše skrojena, bolje rečeno sklepana”, prisjeća se Envera Selimović.

Tog dana 21. novembra 1995. godine Envera Selimović, poznata bosanskohercegovačka novinarka, jedina je plakala.

Ona se danas prisjetila kako je bilo u Daytonu, u SAD-u, prije tačno 25 godina.

– Nakon skoro mjesec dana nespavanja, u završnici, u Daytonu sam, vjerujem, bila jedina koja je plakala kada je potpisan Sporazum. I nisam prestajala plakati iako se trebalo javiti u program RTV BiH. “Konačno da dokusure moju zemlju”, rekla sam Royu Gutmanu i kolegama s kojima sam pratila potpisivanje – napisala je Selimović na svojoj Facebook stranici.

Kaže da je, uz Sanju Pucak i Mirjanu Rakić (HINA, HRT), bila jedina s “naših prostora”.

– Većina se još tada složila da je dejtonska “košulja”, ako ne ludačka, a ono loše skrojena, bolje rečeno sklepana. Zato već 25 godina čestitim ljudima skoro da nije bilo života, ali Bosna i Hercegovina živi uprkos i unatoč “vanjskim i unutrašnjim neprijateljima”. Sve više je dobrih, hrabrih, plemenitih koji dižu glavu. Nadati se da je ovo tek zagrijavanje i da ce košulja biti prekrojena rukama umnih i čestitih profesionalaca da svima bude “potaman” – napisala je Selimović.

Nakon ovih sjećanja, objavila je i nekoliko fotografija kako je izgledalo, kako kaže, “bojno polje” u Daytonu.

(SB)

Previous articleI TO ČUDO DA SE DESI; DODIK ZAMOLIO BORRELLA: “Učinite sve da Bosna i Hercegovina…”
Next article(VIDEO) Dodik objašnjava kako su Amerikanci prevarili A. Izetbegovića da potpiše Dejtonski sporazum i spriječili pad Banje Luke
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.