Home Novosti BiH PANIKA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA NAKON IZBORNOG PORAZA: Brojne stranke s hrvatskim predznakom...

PANIKA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA NAKON IZBORNOG PORAZA: Brojne stranke s hrvatskim predznakom nestale su sa političke scene, kakva je sudbina HDZ-a BiH!?

Rezultati mostarskih izbora otkrili su nešto što je u javnosti prošlo gotovo nezapaženo. Brojne hrvatske stranke, koje su, osim toga, i članice Hrvatskog narodnog sabora BiH, jer su na prethodnim izborima imale svoje vijećnike u općinskim vijećima, zastupnike u kantonalnim skupština, entitetskim parlamentima, ostvarile su zanemarivo mali broj glasova na izborima za Gradsko vijeće Mostara, piše HMS, inače neslužbeno glasilo HDZ-a BiH.

Hrvatska politička scena u Mostaru parktično se svela na dvije političke stranke HDZ BiH i žestokog kritičara ove stranke, koja bilježi kontinuirani rast – Hrvatsku republikansku stranku.

Porazno je da nekada druga po snazi hrvatska stranka HDZ 1990 nije uspjela prijeći izborni prag na lokalnim izborima u Mostaru. “Devedesetka” je na mostarskim izborima osvojila skromnih 1.069 glasova birača.

Koalicija pravaških stranaka, HSP – HSP BiH – HKDU – HRAST, koje su, s izuzetkom HKDU – HRAST, sudjelovale u platformaškom projektu majorizacije Hrvata u Federaciji BiH, doživjele su debakl osvojivši tek 358 glasova, dok se za HDU (39 glasova), HKDU BiH (27 glasova), HSP Dr. ANTE STARČEVIĆ BiH (24 glasa), HSS Stjepana Radića (5 glasova) može reći da su “politički mrtve”.

Ništa neobično s obzirom na to da se ne pamti kada su se lideri ovih stranaka o bilo kojoj temi oglasili, makar i saopćenjem za javnost, a šira javnost, zapravo, i ne zna ko su čelnici ovih stranaka.

Na hrvatskoj političkoj sceni u BiH, uz HDZ BiH, vidljivi su još samo HRS, stranka koja je u usponu, HDZ 1990, koja je na prošlim lokalnim izborima osvojila jedno načelničko mjesto – u Prozor-Rami, i Hrvatski nacionalni pomak Ivana Vukadina, koji je nakon što je izbačen iz HDZ-a, utemeljio vlastitu stranku s kojom je preuzeo vlast u Livanjskom kantonu.

Ono što je „promaklo“ Čovićevom mediju je činjenica kako je upravo Ilija Cvitanović vezom s Čovićevim HDZ-om stranku HDZ 1990 doveo do potpune propasti te kako je pobjeda „Devedesetke“ u općini Prozor-Rama bila pobjeda pojedinca, a ne stranke, jer tamo već četvrti put zaredom pobjedu nad HDZ-om BiH odnosi dr. Jozo Ivančević, čovjek koga biraju i Hrvati i Bošnjaci.

Sasvim je jasno da će HDZ BiH nakon lokalnih izbora ostati bez vlasti u četiri općine s, uvjetno rečeno, hrvatskom većinom. Za to djelimično može zahvaliti i koaliranju s Dodikom, koji gotovo svakodnevno izaziva nove političke skandale, ali i nedopustivom političkom uplitanju službenog Zagreba u izbornu kampanju u BiH.

Na koncu, rast Hrvatskih republikanaca najviše treba zabrinuti Dragana Čovića, jer se radi o stranci koja ima uporište i u Hrvatskoj, a ukoliko se odvaže na kandidaturu na općim izborima 2022., tek bi tada Čović mogao biti u velikim problemima.

(SB)

Previous articleAleksa Bečić: Ne vidim ništa sporno u odluci Međunarodnog suda da se u Srebrenici desio genocid
Next articlePIŠI PROPALO: Čović nakon poraza u Mostaru pisao stranim ambasadama i Inzku pa hitno otišao u Zagreb, ovo je odgovor OHR-a i Ambasade SAD-a u BiH
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.